Kezdőlap » Látnivalók » Milyen érdekesség van Zalabaksán?

Milyen érdekesség van Zalabaksán?

Talán Zalabaksa neve sokaknak ismeretlen. Ez a község Zala megyében található és mindössze csak 689 főt számlál napjainkban. Mégis létezik ott egy csodálatos, ám de annál tragikusabb szerelmi ballada, amely miatt érdemes megemlíteni ezt a helyet.
Ez Kósa Anna balladája!
A temetőkertben sétálva a Bölcs kripta mellett egy igen szép és érdekes síremlék látható. Kovácsoltvassal vették körül a kriptát melyen egy csonka márványoszlop látható – ez Zalabaksa szülötte Kósa Anna sírja. Az 1921-ben bekövetkezett szerelmi tragédiájáról ballada is született.
A ballada különlegessége, hogy bizonyíthatóan külső hatások nélkül született. Vajda József népzenekutató tárta fel, majd 1952-ben Nován versbe is öntötte a tragikusan végződő szerelmet. A temetés után született a ballada és szájról szájra terjedt. Ezért is van még ma is több változata.
S íme, a történet röviden: Annus módos parasztlány volt. A Kósa család cselédnek fogadta fel Bíró Pál parasztlegényt. Hamar szerelembe fordultak érzéseik mely egy ideig a szülőknek sem volt ellenükre. Házasodni terveztek egymással. De meghalt a lány öccse, Gyula. Annus nagy vagyonnak lett egyetlen örököse és ezután a szülők, már nem támogatták a két fiatal esküvőjét. Gazdagabb férjet akartak a leánynak. Ám a fiatalok szerelme semmit sem változott! Harcoltak a szülők ellen egymásért de, hiába! Azt gondolták nincs más út csak a halál. Bíró Pál lelőtte szerelmét és végül saját magával is végzett. Egymás mellé temették Pált és Annát, de később a szülők kihantolták és öccse mellé helyezték át a lányt – a szerelmesek így a sírban sem lehettek együtt tovább.
Részlet Vajda József által feltárt, 1952-ben Nován által lejegyzett balladából
„Zalabaksán, Kósa Ferenc házánál,/Kinek nem volt több gyermeke lányánál,/Óvták is őt, még a széltől is, szegényt,/Munka miatt fölfogadtak egy legényt…
…Ekkor a fegyvert Annusra fordítja,/Remegő kézzel a vas meghúzza,/Puska dörren, piroslik Annus vére,/Az ártatlan lelke száll fel az égbe./Ekkor a fegyvert magára fordítja,/Két lövéssel saját vérét kiontja./Végső szava: Megyek édes utánad,/Hisz a Földön már én többet nem látlak…/…Szépen szól a zalabaksai harang,/Húzza aztat három gyönyörű galamb,/Azok húzzák a szomorú verseket,/Most temetik el a szerelmeseket.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük