Kezdőlap » Karrier » Milyen előnyei vannak a tréningmódszernek?

Milyen előnyei vannak a tréningmódszernek?

Az utóbbi években-évtizedben már Magyarországon is elterjedt, elfogadott képzési móddá vált a tréningeken való tudásszerzés. Ezt a módszert általában az iskolarendszerű, „poroszos” oktatással szokás ellentétbe állítani, ami nem feltétlenül helyes. Érdemesebb úgy nézni, hogy egyes dolgokat jegyzetelős-magolós tanulással, másokat gyakorlati, tapasztalati élményeken alapuló módszerrel könnyebb, érdemesebb elsajátítani. A másik fontos szempont, hogy embere válogatja. Tanulástechnikai szempontból négy típust szokás elkülöníteni: van, aki hallás után tanul legkönnyebben, más látás után, a harmadik kinesztetikus módon (azaz mozgással, a konkrét helyzetben való fizikai megnyilvánulással), az utolsó típus, a legritkább pedig író-olvasó módszerrel. Az oktatási technika akkor hatékony, ha igazodik egyrészt az átadni való információ milyenségéhez, másrészt a megcélzott hallgató szükségleteihez.

A tréningtechnika kiváló eszköz, mikor készségeket kell elsajátítaniuk olyan tanulóknak, akik tanulástechnikai szempontból az első három csoportba tartoznak. Azért nagyon jó ez az újítás, mert eddig inkább az írás-olvasás technikájával, iskolapadban, adathalmaz megtanulására késztetve tanulhattunk. Most bizonyos kereteken belül alternatívákat is igénybe lehet venni, különös tekintettel a felnőttoktatásra és a továbbképzésekre.
A tréningeken kis csoportban lehet tanulni, a tréningvezető emiatt egyformán figyelmet tud szentelni a csoportnak, a csoporton belüli dinamikának (ki vezető típus, ki az, aki aláveti magát másoknak, stb.) és az egyéneknek is. Rendszerint egy informatív szakasz után gyakorló, majd gyakorlatba átvivő, a helyzetet egyedivé tevő feladatokat kell végrehajtani. A folyamat alapja az egyetértés, a konfliktusok kezelése és egymás segítése az előrelépésben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük