Kezdőlap » Látnivalók » Milyen élményekre számíthatunk Szalajka-völgyben ?

Milyen élményekre számíthatunk Szalajka-völgyben ?

A körülbelül 4 km hosszú Szalajka-völgyön nyáron végigvisz a Szilvásvárad határából induló kis vonat. Érdemes fölülni rá, és nemcsak a hangulata miatt, de azért is, mert a kirándulás során még bőven lesz sétára alkalom. A vonat végállomása a Fátyol-vízesés közelében található a Gloriett-tisztás. Innen gyalog 15-20 perces út az istálló-kői ősemberbarlang: maga a 49 méter hosszú barlangterem a látványosság, az itt megtalált, igen gazdag leleteket a budapesti Nemzeti Múzeumban mutatják be. A barlangtól visszatérve a 17 méteren át bukdácsoló Fátyol-vízeséshez, amelynek édesvízi mésztufa lépcsőit a természet hozta létre. Szalajka-völgyből kiágazó Horotna-völgy elején találjuk az ország első szabadtéri múzeumát.

A Szabadtéri Erdei Múzeum az erdő és az ember kapcsolatát: a különböző erdei munkák eszközeit, termékeit, az erdei mesterek életmódját, építményeit mutatja be. Látható az erdei mesterek által épített sajátos kunyhóformák is. Eredeti állapotnak megfelelően építették fel, korhűen rendezték be az erdei munkások és fuvarosok nyomorúságos szálláshelyeit. Tovább haladva, rövid séta után rátalálunk a Szikla-forrásra, a “kőfalból” kiömlő, egész évben egyenletes hőmérsékletű víz (12 °C) nem csak szép látvány, de kedvező lehetőséget teremt a pisztrángtenyésztéshez.

A Szalajka-völgyben a sebes pisztráng őshonos, ma is láthatók a patak vizében. A régi erdészházban berendezett Erdészeti Múzeumban a szakmához kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat mutatnak be. A kiállítástól nem messze egy kis vadaspark hozza közel a kirándulóhoz az erdő nagyvadjait. Megéri sétálni a táj szépsége miatt, és persze azért is, mert a völgy bejáratának közelében – többek között – kalandtúrapark várja azokat, akik jól osztották be az erejüket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük