Kezdőlap » Baba-mama » Milyen ellátások és kedvezmények járnak gyermekeink után?

Milyen ellátások és kedvezmények járnak gyermekeink után?

Igazán sokat vitatott kérdés is ez melyről az interneten sok választ is találunk , de soha nem lehetünk semmiben sem biztosak ,mert még az se mindig tudja megmondani akinek ez a szakterülete, hiszen a törvény annyit változik , hogy már követni sem tudjuk és ennek van is egyszerű jelmondata miszerint ,,A Jobb Kéz Nem Tudja Mit Csinál A Bal” .
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztálya tudja ezt nekünk a legjobban meghatározni, de nézzük is meg miből is állnak a bizonyos ellátások és kedvezmények.

A családtámogatási ellátásnak több formája is van melyekben meghatároznak elsődlegesen családi pótlékot és iskoláztatási támogatást és ennek szabályait illetve, hogy ki kaphat nagyobb összegű családi pótlékot. Vannak bizonyos gyermek gondozási támogatások amelyek a megszületett gyermekek első három évére érvényesek miszerint az első 6 hónapban a Tgyás nevű támogatás,majd innen 2 éves koráig jár a Gyet és 2-3 éves kor között a Gyes. Sajnos ez nem ilyen egyszerű mert bár összegekről nem beszélünk még sem jár mindenkinek mindig ugyan az, de ne ugorjunk ennyire előre mert a gyermekek által járnak még ellátások melyek a biztosítási jogviszonyhoz köthetőek.

Nyolc részre lehet ezt osztani biztosítás szempontjából vagyis jár(Táppénz, Gyermekápolási táppénz,Terhességi-gyermekágyi segély,Gyermekgondozási díj, Gyermek után járó szabadság , Gyermek után járó pótszabadság , Gyermeke születésekor az apának járó munkaidő-kedvezmény , Családi kedvezmény ), ezen felül vannak egyéb ellátások is ( Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,Pénzbeli támogatás,Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás,Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,Óvódáztatási támogatás ,Gyermektartásdíj megelőlegezése ,Étkezési térítési díjkedvezmény , Gyermekjóléti alapellátások ). Mindezeket felül bírálja és ismét osztja az, hogy hány gyermekünk van és , hogy mi szülők biztosítva vagyunk e. Összegekről ismét nem lehet nyilatkozni mert azt a munkában eltöltött idő határozza meg. Nos vannak biztosított szülők és nem biztosítottak is akiknek azonosak a következő ellátásai ( nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás,gyermekgondozási segély,gyermeknevelési támogatás,anyasági támogatás illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,rendkívüli gyermekvédelmi támogatás , óvódáztatási támogatás,gyermektartásdíj megelőlegezése,étkezési térítési díjkedvezmény,ingyenes tankönyvellátás), de nem jár a nem biztosított szülőnek a (táppénz,gyermekápolási táppénz ,terhességi-gyermekágyi segély,gyermekgondozási díj,gyermek után járó pótszabadság ,az apát megillető pótszabadság ).
Sajnos ez még így felsorolva sem ilyen egyszerű mindent a lakhelyünkhöz tartozó szervezetektől illetve a leendő védőnőtől tudunk meg pontosabban és hála az internetnek ott is tájékozódhatunk, de minden után nekünk kell utána járni mert ennek elmulasztása igen nagy gondokat okozhat a későbbiekben nekünk és családunk számára is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testvér féltékenység

Mikor egy pár családot alapít nagy valószínűséggel jön a második baba is. Ekkor merülhet fel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük