Kezdőlap » Betegségek » Milyen élelmiszerektől alakulhat ki az akné?

Milyen élelmiszerektől alakulhat ki az akné?

Az aknéval kapcsolatban számos mítosz él a köztudatban. Valóban rosszat teszünk bőrünknek a csokoládé, és a sült krumpli fogyasztásával?

Már az 1920-as években is úgy gondolták, hogy a csokoládé szerepet játszik az akné kialakulásában. A kutatók akkoriban azt hitték, hogy az édesség magas cukor-, és zsírtartalma növeli a vérzsírértékeket, ami a faggyúmirigyek megnövekedett zsírtermelését váltja ki. Egy későbbi, 1969-es tanulmányban bizonyították, hogy a csokoládéban található kakaó nem befolyásolja az akné kialakulását. A magas kakaótartalmú étcsokoládét tehát nyugodtan fogyaszthatjuk.

A tej hatását az akné keletkezésére egy nagyszabású, 50 000 résztvevő segítségével készült tanulmány során vizsgálták. Az eredmény: az akné többször fordult elő azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztottak tejet, és tejtermékeket. A vizsgálatok hibaaránya azonban még a kutatók szerint is annyira magas, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tej elősegíti az akné kialakulását. Ezenkívül nem világos, hogy a tejben található hormonok, zsír, vagy a proteinek felelősek a jelenségért. A tej, és az akné témakörével kapcsolatban még további vizsgálatok szükségesek.

A magas glikémiás indexű, tehát gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek, úgy tűnik, elősegíthetik az akné kialakulását. Elsősorban az édességek, és a fehér lisztből készült termékek tartoznak ebbe az élelmiszercsoportba. Több kutatás során is kimutatták, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű ételeket tartalmazó étrend gyengíti az aknés tüneteket. Részesítsük tehát előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, a zöldségeket, és gyümölcsöket: ezek lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, és nem terhelik meg a szervezetünket – ráadásul a karcsú alakhoz is hozzájárulhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük