Kezdőlap » Ünnepek » Milyen egyszerű papírdíszeket készítsünk a gyerekekkel?

Milyen egyszerű papírdíszeket készítsünk a gyerekekkel?

Valószínűleg mindenki emlékszik a klasszikus színes papírkarikás füzérekre, az óvodában az elsők között volt ez a dísz, amit elkészítettünk. Jó, mert egyszerű, kevés logikai lépésből áll, és az egyes feladatok életkorok szerint felosztható (papír vágása, egymásba fűzése, ragasztása). Ebből a díszből szinte végtelen sorok készíthetőek, és egyébként tényleg csodásan mutatnak, a karácsonyfán nagyon jól helyettesítik a boát.
A következő lépés, jellemzően általános iskola alsó tagozatában a szimmetrikus hópelyhek vagdosása. Ezt a végtelenségig lehet bonyolítani a hajtás rétegeivel és a kivágás mintáival. Szerencsére kifejezetten nagy mennyiségben is jól mutat, felfűzhetjük például cérnára, és a hulló havat imitálhatjuk vele a plafonra ragasztva a füzéreket. Fejleszti a kreativitást, a térlátást, a kombinációs képességet, a finommozgást, életkorilag tehát nagyon jól megfelel.
Később már rengeteg dolgot kialakíthatunk papírból, gyakorlatilag bármilyen formát és anyagot utánozni lehet megfelelő színezéssel és hajtogatással. Az origami alapjai már gyermekkorban elsajátíthatóak, viszont később, a felnőtteknek is öregkorig kitartó hobbit jelenthet.
A legkisebbek számára vonalrajzokat készítsünk, vagy nyomtassunk ki, amit kiszínezhetnek, majd keményebb háttérre ragasztva akár bábozható formákká varázsolhatjuk őket. Nagyon jó módja ez például egy dísz Betlehem elkészítéséhez. Menet közben elmesélhetjük a kicsiknek az ide vágó történeteket.
Később térbelivé varázsolhatjuk a játékot: formázzunk angyalkát, amit már a papíron kívül egyéb dolgokkal is díszíthetünk, például gyöngyökkel, tollakkal, stb. Az origami bár alapvetően térbeli, mégis különlegessé tehetjük, ha kusudamákat, azaz azonos origami virágformákból összeállított gömböket, csillagokat készítünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük