Kezdőlap » Kert » Milyen egyensúlyt kell kialakítani a kerti tóban?

Milyen egyensúlyt kell kialakítani a kerti tóban?

Közismert, hogy a növények a életfunkcióik során több oxigént termelnek, mint amennyit elfogyasztanak, szén-dioxidból pedig fordítva. A halak és más állatok mellett a növények maguk is fogyasztói a vízben oldott oxigénnek. Ha tehát felborul az egyensúly, és a szén-dioxid kiszorítja az oxigént, akkor az állatok és növények fuldokolni, pusztulni kezdenek, a szerves anyagok bomlása pedig még több oxigént emészt fel, ami tovább rontja az állapotot.
Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb kertbarát rendszeresen és gondosan tisztítja a tavát, eltávolítja a növényi hulladékokat és az algákat (amik sajnos több oxigént fogyasztanak, mint amennyit termelnek), valamint folyamatosan mozgatni és szűrni igyekszik a vizet, amivel növelni lehet az oxigéntartalmat.
Alapvetően minél nagyobb a tóban lévő vízmennyiség, annál könnyebb természetes biológiai egyensúlyt kialakítani – a természetes vizekben is ez történik valójában. Ha a rendszer jól működik, akkor a meder iszapos, amiben gyökeret verhetnek a növények, a víz pedig tökéletesen áttetsző, oxigéndús. Ha sikerül a helyes egyensúlyt kialakítani, akkor könnyedén sikerülhet úgy tartani egy-két halat a tóban, hogy nem kell külön levegőztetőt beépíteni.
Ha mégis szükségét érezzük a víz oxigénnel való dúsításának, annak – a megfelelő növénytelepítés mellett – a másik módszere a víz csobogtatása. Egy kis vízesésről, szökőkútról a vízfelszínre verődő cseppek éppúgy oxigénnel dúsítják a vizet, mint természetes körülmények között az eső. A legszebb módon tehát úgy tudjuk megoldani, ha csobogó patak- vagy vízesésutánzattal bővítjük a rendszerünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük