Kezdőlap » Növények » Milyen egy tökéletes élelmiszernövény?

Milyen egy tökéletes élelmiszernövény?

A génmanipulált növények következő generációja segítségével javulhat a táplálkozás színvonala, és hatékonyan lehet küzdeni a klímaváltozás ellen is.
A bolygónkon élő emberek számának növekedésével egyre csökken a termesztés alá vonható földterületek nagysága: húsz évvel ezelőtt egy hektárnyi földterület két-három embert látott el, ma már négyet, húsz év múlva pedig hatot kell majd táplálnia.
Olyan katasztrófák, mint például az ausztráliai áradások, majd az azt követő szárasság nem csak helyileg okoznak hiányt az ellátásban, hanem érintik a tőkepiacot is, mivel felnyomják a szupermarketek polcain levőtermékek árait.
A GM-növények jelentenék az egyik megoldást ebben a helyzetben.
A következő generáció GM termései azonban már nem a hosszú élettartamú paradicsomok vagy a rovarirtónak és növényvédő szereknek ellenálló gabonafélék lesznek. Ausztráliában például szárazságtűrő búzát vontak be a szántóföldi kísérletekbe. Az ellenálló képességet szabályozó gének kikapcsolásával, melyek normális esetben energiát vonnak el a magképződéstől, magasabb terméshozamok érhetőek el.
Növényeket költségcsökkentés céljából is génkezelnek, hogy a növény természetes fejlődési folyamatait hatékonyabbá tegyék a műtrágya mennyiségének csökkentésével-, ami valójában az egyetlen drága része a növénytermesztésnek.
A GM-növényeket az étrend javítására is fejlesztették. A 2000 óta termesztésben lévő „arany rizs” béta –karotin termelését növelték. Ez a megnövekedett béta-karotin tartalom adja a fajta karakteres sárga színét, és a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük