Kezdőlap » Karrier » Milyen egy jó prezentáció, előadás?

Milyen egy jó prezentáció, előadás?

Sokan sokféle munkakörülmény között dolgozunk, vannak, akiket több elvárás vesz körül, vannak, akiket nem annyira nyaggatnak. Ha karriert építünk, akkor jó esélyünk van arra, hogy előadást, prezentációt tartunk majd munkaadóinknak vagy kollégáinknak. Ez lehet pár főből álló társaság, de több tíz fős közönség is. Akárhogy is alakul a helyzet, annyi biztos, hogy a dolognak tétje van és nem szabad félvállról venni az előadásunkat. Van néhány dolog, amit szem előtt kell tartanunk a siker eléréséhez.

Az első, hogy ha prezentálunk akkor az anyagot vigyük magunkkal legalább két adathordozón, mondjuk CD-n és pendrive-on, többféle formátumban. Nem tudhatjuk, hogy milyen számítógép áll majd a rendelkezésünkre, ne ott derüljön ki, hogy nem tudjuk beolvasni a kivetíteni való fájlt.

Ha elkezdjük az előadást és szükséges, mutatkozzunk be. Mondjuk el, miről szól a prezentációnk, foglaljuk össze a lényeget és mondjuk meg az időtartamot.

Miközben beszélünk legyünk határozottak, legalább az anyagunk 60-70%át fejből mondjuk, ne olvassuk. Nagyobb hatással bír, ha nem a papírunkat, monitorunkat bújjuk, hanem a közönséget nézzük. Tartsuk a szemkontaktust is, nézzünk rá az emberekre, próbáljuk megfogni őket a tekintetünkkel is.

A prezentációnk legyen színes, tehát tegyünk bele képeket, adatokat. Ne legyen nyers és untató, mert így a figyelem lankad.

Az előadásunk végén tegyünk fel kérdéseket, ezt közben is megtehetjük, illetve hagyunk lehetőséget a közönségünknek arra, hogy ők is kérdezzenek. Erre mindenféleképpen szánjunk időt.

Befejezésképpen köszönjük meg a figyelmet és határozottan kezdjünk egy összepakolni. Ha odajönnek hozzánk gratulálni vagy néhány gondolatot megosztani velünk hagyjuk őket, válaszoljunk, legyünk udvariasak.

Ha ezeket az apró szabályokat betartjuk biztosan sikeres előadást tartunk és ezt a karrierünk is megköszöni majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állásinterjúra készülvén

Amikor valaki állásinterjúra készül, valószínűleg nagyon izgul, mert nagyon szeretne sikeres lenni, nagyon szeretné, ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük