Milyen egy 3D-s TV?

Kicsit korai lenne már most beállni a 3D rajongók táborába. Másfelől viszont ez nem olyan, mint a VHS és a Betamax volt; a különböző 3D-s technológiák mind ugyanazzal a jellel működnek, ezért minden, a jövőben megjelenő 3D film és 3D csatorna fogható lesz a mai tévéken. Emellett hiába állítják a gyártók, hogy végső céljuk az olyan 3D TV elkészítése, amihez nem kell szemüveg, a szabad szemmel használható 3D-s tévétől még nagyon messze vagyunk.
Az aktív 3D technikánál a jobb és bal szemnek szánt képkockák felváltva, egymás után jelennek, meg, ezért LCD-képernyős, aktív shutteres (aktív záras) szemüveget használunk ahhoz, hogy egy pillanatra eltakarjuk az egyik szemet, majd a másikat. Mivel elég gyorsan követik egymást a képkockák, a 3D-s kép „simának” látszik. A shutteres szemüvegek kezdetben nagyok és nehezek voltak, mára azonban több dizájnos és könnyű típus létezik. Hátrány ugyanakkor, hogy elem (vagy akku) is van bennük.

A passzív 3D ugyanaz a technológia, mint amit a mozikban használnak. Az LCD-panel előtt elhelyezett szűrő miatt a páros és páratlan sorok polarizációja ellentétes irányú, a szemüveg két lencséje pedig ehhez igazodva csak minden második sort engedi látni; egyik szemünk csak az egyik képet észleli. A passzív 3D-s szemüvegek sokkal olcsóbbak, és mivel a kép folyamatosan látszik, vibrálás sem érzékelhető. Mivel a polarizáció körkörös, nem kell egyenesen tartani a fejünket, vagyis a 3D hatás akkor is működik, ha a kanapén fekszünk. A technológia legnagyobb gondja az, hogy szemenként a pixelek felét látjuk, ezért ha 3D-ben nézünk valamit, akkor a tv képfelbontása a felére csökken- jóllehet ez a legtöbb felhasználónak szinte egyáltalán nem fog feltűnni, mert a legtöbben az optimális távolságnál messzebbről tévéznek.

LG 42LW550T
Az LG minden LCD-ben a „Cinema3D”passzív rendszert használja, polarizált szemüvegekkel. A tévéhez hét szemüveg jár, s ezek sokkal kényelmesebbek, mint a shutteres változatok. A 3D-s hatást valamivel intenzívebbnek érezzük. Vibráció egyáltalán nincs, szellemkép pedig csak egészen minimális mértékben. A kép többé – kevésbé stabil marad 3D-ben akkor is, ha nem vízszintes tartjuk a fejünket. A vízszintes szög 130° körüli, ami nagyon jónak számít.

Samsung 40” D7000
A külseje rendkívül elegáns, kávája pedig csupán 1cm vastagságú. A 2D képek megjelenítése kiváló, valósághű, telt színekkel, elmosódások nélkül. A jól beállított tévé képe 2D-ben és 3D-ben is remek, ugyanakkor többféle tartalomhoz többféle színprofilt érdemes használni. A távkapcsoló egyszerűen kezelhető, a menü pedig az egyik legjobbnak számít a kapható készülékek között. 3D aktív shutteres szemüveggel működik.

Add Comment