Kezdőlap » Betegségek » Milyen egészségügyi tévhitek vannak?

Milyen egészségügyi tévhitek vannak?

Sok népi hagyomány van, hogy sérülés, bajok esetén mit kell csinálni. Ezek nagy része több kárt okoznak, mint hasznot.
Az egyik legnagyobb tévhitek a vérzéshez kapcsolódnak. Hiszen ezt szenvedjük el leggyakrabban. A legtöbb ember azt hiszi szorítókötés kell nagy vérzésre, ez az egyik legrosszabb megoldás, hiszen elzárja a vérkeringést, roncsolja a szövetet. A megoldás a nyomókötés. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a vérző részt a szív fölé helyezzük.
Orrvérzés esetén sokan hátrahajtják a fejüket, így lenyelik a vért, amit sok esetben kihánynak. A fő cél, az orr befogása, zsebkendő alkalmazása. Ha 10 percnél tovább vérzik, hívjunk mentőt.
Ha valaki ájulás közelében van, fektessük le. Amíg nincs jól, addig ne ültessük fel, mert akkor előre bukik a feje, így leállhat a légzés. A stabil oldalfektetés tökéletes ilyen esetekre.
Méhcsípés esetén tilos kapargatni, mérget kiszívni. Ilyenkor tiszta csipesszel és antihisztamint tartalmazó krémmel orvosolható a probléma.
Sokan a sebeket nyállal kezelik. Ez csak ront a helyzeten, hiszen a nyál tele van baktériummal.
Sebes duzzanatra tilos nyers húst rakni, hiszen coli baktérium található benne, ami fertőzést okozhat. Jeget kell törölközőbe tenni, és így segíteni a duzzanat eltűnését.
Tévhit, hogy az alkohol melegít. Értágító hatása miatt inkább még hamarabb kihűl a test. Bár melegnek érezzük, ez nem így történik. A hajléktalanok nem fagynának meg, ha az alkohol melegítene.
Égési sebeket sokan például vajjal kenegetik. Ez semmit se segít, viszont legalább 10-15 percre hideg víz alá kell tartani a következmények elkerülése végett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ízületeink védelme

Az ízületi kopás az öregedéssel együtt járó folyamat. Ez a felvetés azonban megdőlni látszik, mert …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük