Kezdőlap » Betegségek » Milyen egészségügyi problémákat okozhat az alváshiány?

Milyen egészségügyi problémákat okozhat az alváshiány?

Mai rohanó életünkben csak kevesen vannak olyanok, akik elég időt töltenek pihentető alvással. Pedig ez a szervezet számára nagyon fontos lenne, mert ez idő alatt pótlódnak energiatartalékaink. Éjszaka lassul a légzés és a szívműködés, csökken a vérnyomás és a testhőmérséklet, ilyenkor zajlanak a szervezet számára nélkülözhetetlen regenerálódási folyamatok. Aki keveset alszik, az egyre nehezebben tud megfelelni a mindennapi élet nehézségeinek megoldásában.
A tartós kialvatlanság súlyproblémákat is okozhat. Ez érthető, hisz aki éjszaka alszik, az 12 órán át is kibírja táplálék nélkül, míg az álmatlanságban szenvedők könnyen rászoknak az éjszakai nassolásra.
Az hogy kinek hány óra alvásra van szüksége az egészséges élethez, az egyénenként változó. Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a teljes végkimerülést, nemcsak az alvás mennyiségére, hanem minőségére is figyelnünk kell. Be kell tartanunk néhány fontos szabályt, hogy ne legyenek alvászavaraink.
– Lefekvés előtt 3-4 órával már ne együnk semmit.
– Este ne fogyasszunk kávét, fekete teát, kólát és nagyobb mennyiségű alkoholt.
– Alvás előtt menjünk ki a friss levegőre, és tegyünk néhány perces sétát, vagy tornázunk 10 percig.
Ez elsősorban azoknak fontos, akik ülőmunkát végeznek, de fontos, hogy ez ne gyors mozgás legyen, és ne ilyenkor próbáljuk ki a legújabb jógagyakorlatokat.
– Mindig azonos időpontban feküdjünk le aludni.
– Sötétítsük el a hálószobát, az ideális hőmérséklet körülbelül17 °C fok.
– Ha nem tudunk elaludni, olvassunk néhány oldalt, de ne hivatalos iratokat.
– Egy pohár mézes meleg tej lefekvés előtt varázserővel bír.
– Másnapi teendőinket írjuk fel egy papírra, így felszabadultan bújhatunk ágyba, nem fognak gyötörni az ezekkel kapcsolatos gondolatok.
A legjobb és leghatásosabb természetes altató az elalvás előtti ellazulás. Ennek egyik legjobb eszköze a légző gyakorlat. Ezek közül is a hasi légzés a legajánlatosabb, mert ez nemcsak közérzetünket javítja, hanem a hasi szervek enyhe masszírozásával a keringés is javul.
Nagyon fontos, hogy altatót csak legvégső esetben, és csak orvosi rendelvényre szedjünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük