Kezdőlap » Betegségek » Milyen égési sérüléseket ismerünk?

Milyen égési sérüléseket ismerünk?

Égési sérüléseket többféle módon szerezhetünk, leggyakoribb a napégés okozta égési sérülés, vagy a szoláriumban szenvedett égési sérülés, annyira gyakori, hogy sokszor nem is tekintjük annak. Pedig kezelését ugyan úgy kell kezelni, és hatása a bőr szövetre éppúgy káros. Általában ezek első fokú égési sérülések, kettesfokú igen ritka. A háztartásokban is gyakran szenvedünk égési sérüléseket, komolyabbak ugyan akkor ritkábban fordulnak elő, szerencsére. Az égési sérülések többféle módon keletkezhetnek:
• Hőhatás: háztartásban keletkező forró víz, forró olaj, de ide sorolható a forró leves, szószok, amelyek akár harmadfokú égést is okozhatnak. A napégés, forró vasaló érintésével keletkező égések, tűzhely, vagy kályha okozta égési sérülések.
• Kémiai okok: a sav és a lúg is okoz égést. Például bizonyos mosószereket, ha nedves ujjal érintünk, érezzük, hogy melegít. Persze a mosópor nem okoz önmagában égési sérüléseket, de ha mégis kontaktba kerülnénk tömény oldattal, azonnal vízzel öblögessük, hogy a sav- vagy lúgtartalom csökkenjen. Igen komoly égési fokozatú is lehet.
• Elektromos eszközök: mivel az emberi test 70%-ban vízből áll, ezért rendkívül jó áramvezető. Ezért is kell vigyáznunk az otthoni elektromos készülékekkel. Soha ne kapcsoljunk be hibás, vagy vélhetően hibás készüléket, vagy ne dugjunk be kiálló konnektorba semmit.
Az égést többféle csoportba osztályozzák:
– Elsőfokú égés: a bőr legfelső hámrétegét érinti.
– Másodfokú égés: a bőr felső rétege, a felhám teljesen roncsolódik, az irha is károsodik. A bőrfelszínen hólyagok keletkeznek.
– Harmadfokú égés: már a bőr alatt elhelyezkedő kötőszövet károsodása, színe szürkés, az idegsejtek elhaltak a bőrben.
– Negyedfokú égés: a szövetek elszenesednek, egészen a csontszövetig terjed.
Ma már egészen jó gyógyszertári termékeket kaphatunk otthoni, elsőfokú égések kezelésére (például Panthenol Forte spray, Panthenol hab). Ennél magasabb fokú égéssel mindig forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük