Kezdőlap » Étel » Milyen édesség és honnan származik a csoki?

Milyen édesség és honnan származik a csoki?

Az első kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerikában gondozhatták Azték és a Maja civilizációk korában. A dél amerikai őslakosok viszont varázslatos gyógyhatást tulajdonítottak a csokinak. Csereeszközként is használták a kakaóbabot. Az első földrészünkön élő európai, aki megkóstolhatta Kolumbusz Kristóf volt. A forró csokoládét elsőként a spanyol királyi főudvar próbálta ki. Más helyeken is próbálkoztak a csokoládéital elkészítésével, de nagyon keserű volt, majd később derült ki a 17. környékén, hogy cukorral és vaníliával ízesítik, a pontos recept szerint eme finom és nemes italt. Aztán már nem csak folyadék állagú, hanem szilárd állapotban is fogyasztották a csokit.
De az 1600-as évektől már nem csak Spanyolországban, és Angliában is az előkelőségek a csodájára jártak. (Nagyon drága volt ezért csak a tehetősek fogyaszthatták.) Majd ezek után meghódította Svájcot és Belgiumot is. Több mint kétszáz évvel később a csokoládé íze hiányos volt a mai édességekhez képest, aztán kifejlesztettek egy különleges eljárást, aminek a segítségével a kakaóbab őrleményét tovább finomították, és attól kezdve elkezdték a csokoládé gyártást.
Az egyetlen hely a világon a Cadbury Csokoládémúzeum, ahol az eredeti recept szerint megkóstolható a nedű. A titok szerint a gyógyhatású ital szerecsendiót, fahéjat, mézet, vaníliát és chilit tartalmaz. Ma napjainkban sincs kisebb élvezeti értéke, mint hajdanán, bár mi nem csereeszközként használjuk, de bármikor szívesen elfogyasztjuk. Legyen ét vagy tejcsokoládé kakaó tésztából készül, kakaóvajból, cukorból, ízesítő anyagok hozzáadásával. (tejpor, mazsola). Keveréssel, finomítással készül. A jó csokoládé, fényes felületű sérüléstől, folttól mentes. Alakja szabályos a szájban könnyen olvad. Törési felülete sima, íze illata jellegzetes csokoládéra jellemző. Ha legközelebb csokit fogyasztunk jusson eszünkbe hogy milyen nagy utat tett meg, hogy mi is ebben a modern formában élvezhetjük a kakaóbabból készült remeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk rakott zöldségeket ?

Szülőként tudjuk, hogy milyen fontos a zöldségek fogyasztása egészségünk megóvása érdekében. Gyermekeink már kevésbé vehetőek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük