Kezdőlap » Otthon biztonság » Milyen dolgok okozhatnak allergiát a lakásban?

Milyen dolgok okozhatnak allergiát a lakásban?

Hazánkban körülbelül minden tízedik ember allergiás. Az allergia kialakulásának többféle oka is lehet, azonban van néhány olyan dolog, mely akár az otthonunkban is elindíthatja a folyamatot.
Az első veszélyforrás allergia szempontból a lakásban a házi por, vagyis a poratkák ürülékében található fehérje. A legtöbb allergiás embernél ezt automatikusan kimutatják a vizsgálatok, így otthonunkban mi is mindig figyeljünk oda, hogy a port alaposan letakarítsuk mindenhonnan. A második helyen az állatszőr áll, pontosabban inkább a macskák és kutyák szőre, ezért hogyha allergiások vagyunk rá, akkor olyan cicust vagy kutyust válasszunk, mely rövid szőrű. Harmadikként egyértelműen kiemelhetjük a penészt, mely idővel ha nem is allergiát, de komoly légúti betegségeket alakíthat ki. A penészgomba is bárhol megtelepedhet ahol nedves környezet és magas páratartalom van, így érdemes ezekre odafigyelni, és inkább megelőzni a kialakulását.
A növények közül a vágott virágok, és a szobanövények is okozhatnak allergiás tüneteket, így érdemes ezeket kiszűrni. A vágott virágoknak a virágporára lehetünk allergiások, ezzel nincs mit tenni, azonban a szobanövények közül van néhány tabu az allergiások számára, ilyen a fikusz, a yucca, a borostyán és a pálma. Az allergiásoknak érdemes kerülniük a tollpárnát is, és bármilyen tollból készült lakásdekorációt, helyette pedig antiallergén dolgokkal helyettesíteni azokat. Az allergiát okozó dolgok között említhetjük még meg a kozmetikumokat, a mosóporokat, és tisztítószereket is, szóval ezekre is érdemes odafigyelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen módon védjük meg otthonunkat a betörések, rablások ellen?

Ha szoktunk TV-t nézni, láthatjuk, hogy a híradások szinte minden nap beszámolnak rablásokról. Ha féltjük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük