Kezdőlap » Étel » Milyen a disznóvágás?

Milyen a disznóvágás?

Elérkezett a disznóvágások ideje. A hagyományos falusi népszokást decemberben és januárban tartják, mert a hidegben kevésbé romlik meg a nagy mennyiségű hús. A disznóvágás során a házisertést levágják, majd szinte minden részét feldolgozzák és végül az összegyűltek megvacsoráznak. A munkamenetet előre meg kell tervezni.
A sertés levágása előtt pálinkával szokás koccintani. Ezután a böllér leszúrja a disznót, miközben segítenek neki az állat lefogásával. Van ahol sokkolóval először elkábítják, és utána szúrják le. A disznót kivéreztetik, a kifolyt vért felhasználják hagymás vér és véres hurka készítéséhez. A vérbe sót tesznek, hogy ne alvadjon meg.
Ezután a sertés szőrét eltávolítják forrázással vagy perzseléssel, majd lemossák. A megtisztított állat hasát a böllér felhasítja, kibelezi, majd szétbontja főbb részeire: csülök, köröm, háj, tokaszalonna, oldalas, sonka, szalonna, fej.
A fejet abálják és felhasználják a hurkához. A tokaszalonnát sóval, fokhagymával és paprikával ízesítik. A szalonnából töpörtyűt sütnek. Ebből nyerik a kenhető zsírt is. A kolbászhoz összedarálják a húst és a zsírszalonnát. A belsőségekből hurkát készítenek, leggyakrabban véreset és májasat, melyet házanként máshogy készítenek. A kolbászt és a hurkát a disznó megtisztított beleibe töltik. A csülköt, szalonnát és a sonkát pácolják és füstölik. A sonkát húsvétig el lehet rakni. A gyomrot felhasználják a disznósajthoz, ami tartalmaz bőrös, húsos, porcos részeket.
Vacsorára elkészül az orjaleves, a húsos káposzta, a véres és májas hurka, a sertéspörkölt, a máj és a pecsenye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük