Kezdőlap » Házépítés » Milyen családi házat építhetünk a kiválasztott telekre?

Milyen családi házat építhetünk a kiválasztott telekre?

Talán akkor járunk el a legjobban, hogyha a helyi építés hatóságnál érdeklődünk afelől, hogy arra a telekre, amit már kiválasztottunk, egyáltalán mit építhetünk, milyen családi házat, hiszen nem mindegy, hogy milyenek a telek építési paraméterei. Ez nyilvánvalóan azt a szempontot is magában foglalja, hogy nem érdemes megvenni csak azért egy építési telket, mert olcsó, vagy mert tetszik, egészen addig, amíg nem tudunk meg mindent pontosan róla, vagy legalábbis addig ne vegyük meg, amíg ki nem derítjük róla, hogy pont megfelelne a mi feltételeinknek. Akár az építész tervezőt is megkérhetjük arra, hogy kérjen információt nekünk a kiválasztott telekkel kapcsolatban.

Természetesen tehát az a legjobb, hogyha még a vásárlás előtt tájékozódunk minden lehetőségről, és minden tulajdonságát megtudjuk az adott teleknek. Mindenképp tudjuk meg, hogy milyen beépítési lehetőségek vannak az adott telekkel kapcsolatban, és higgyük el, jobb, hogyha előre kicsit túlbuzgóak vagyunk, mintha utólag már az építési folyamat során közli velünk az építész, hogy nem tudja kivitelezni az általunk elképzelt dolgokat, mert a telken nem lehet. Az is igaz, hogy sok olyan építész van, akik úgy hirdeti magát, hogy szereti a kihívásokat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse az építkezők kívánságait, azonban még ő sem lehet mindenható, vagyis nem biztos hogy mindent meg tud valósítani, amit mi elképzeltünk.

Szintén nem zárhatjuk ki azt a szempontot sem, hogy azt, hogy az adott kiválasztott telekre mit is építhetünk, rendeletek is szabályozzák. Ilyen rendelet például az úgynevezett OTÉK, vagyis
az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről kiállított kormányrendelet. Ezen a rendeleten kívül is van azonban amit nekünk, és természetesen az építésznek is figyelembe kell vennie, az például az adott településre vonatkozó Rendezési Terv és a Helyi Építési Szabályzat. Ezeket mindenképp, de az építész tudja még azt is, hogy az eddig említetteken kívül milyen jogszabályokat és egyéb dolgokat kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a családi házunk, amit építeni készülünk, minden engedélynek megfeleljen, és álmaink ily módon is megvalósíthatók legyenek.

A legfontosabb beépítési paraméterek azonban minden esetben ugyanazon szempontok alapján vannak meghatározva, legyen szó akármelyik városról az országban, vagy akármelyik kisebb- nagyobb településről. A legfontosabb beépítési paraméterek között megemlíthetjük például a beépítés módját, ami azt határozza meg, hogy az épület szabadon álló, oldalhatáron álló, vagy ikresen csatlakozó, esetleg zárt sorú. Szintén előírások vonatkoznak a családi ház körül lévő telek részre, amelyet ebben az esetben elő-, oldal-, és hátsókertnek hívunk. Nem mindegy az sem, hogy az adott kiválasztott teleknek, amire építkezni szeretnénk, milyen a beépítési százaléka, amelyet mind a térszín alatt és a térszín felett is figyelembe kell venni. Azonban ezeken kívül is megemlíthetünk még három fontosabb paramétert, amit érdemes figyelembe venni, ezek a szintterületi mutató, az építménymagasság, homlokzatmagasság és a zöldfelület minimális nagysága is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük