Kezdőlap » Látnivalók » Milyen céllal épült Vácon a diadalív?

Milyen céllal épült Vácon a diadalív?

A Püspökök városaként is emlegetett Vác jelenleg 33 475 főt számlál. Nevének eredetéről több lehetőség is felmerül a tudósok, nyelvészek körében. A Bécsi Képes Krónikában pedig egy legendát is olvashatunk miszerint 1704-ben itt még erdő borított mindent és egy Vác nevű remete élt benne. Egy másik elmélet szerint a Vath nevű magyar törzs után kapta mai nevét a város. Megint mások szerint a „vác” szó egy szláv eredetű szóból ered melynek jelentése fontosabb település, központ. Akárhogy is van ez, de abban mindenki egyet érthet, hogy a Duna kanyar csodálatos környezetet biztosít az itt élőknek!
Magyarország egyetlen diadalíve is ebben a városban található. A helyiek kőkapuként szokták emlegetni. De vajon a történetét is tudják? A copfstílusban épült diadalívet Isidore Carnevale építész tervei alapján építették 1764-ben. Migazzi Püspök építette a diadalívet Mária Terézia tiszteletére. Mária Terézia – bár az ő tiszteletére épült – nem haladt át a diadalív alatt, mert attól fél összeomlik. Mindezt a feltételezést arra alapozta, hogy az építmény mindössze két hét alatt készült el. Viszont amikor néhány héttel később távozott Vácról és látta, hogy a diadalív még mindig áll már nyugodtan haladt át rajta. Jól is tette, mert a félelme alaptalan volt ugyanis a diadalív mind a mai napig áll! Bár azóta történt rajta felújítás, de még mindig teljes pompájában díszíti a várost.
Ezen felül kellemes helyet biztosít az ide látogatóknak a napjainkban felújított Fő tér és a sétáló utca is. Aki ellátogat Vácra, ebbe a festői környezetbe, biztosan nem bánja meg!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük