Kezdőlap » Lakberendezés » Milyen bútorokat érdemes megmenteni?

Milyen bútorokat érdemes megmenteni?

Ha eljött az idő egy szekrénysor vagy éjjeliszekrény lecserélésére, érdemes elgondolkodni rajta, hogy tényleg annyira tönkrement-e, hogy már csak a kukára érdemes, vagy meg lehet-e még valahogy szépíteni nyugdíjas éveit? Esetleg kifejezetten megfiatalítható?
Amivel elsősorban érdemes foglalkozni, azok persze a valódi fából készült bútorok.
A régi festékréteg eltávolítása, az illesztések megerősítése és kártevők elleni védelem után újragondolható az egész bútor: a meglévő alapra megálmodjuk az új festést, mintákat, még az is lehet, hogy teljesen új funkciót kap. Egy öreges, barna zománcfestékkel festett székből például elegáns ülőbútort varázsolhatunk modern ülőpárnával és hozzá illő színre festett fa alappal.

A régi jellegű farost lapokból és jellemzően lakkozott ajtófrontokkal készült szekrényekkel is lehet mit kezdeni, az anyaguk ugyanis nagyon masszív. Egy ilyen szekrénysor polcos része kétoldalas könyvespolccá alakítható, ha a szekrény elő- és hátlapjait eltávolítjuk.
Érdemes keresgélni régi házak padlásán, kamrájában, stb., sokszor beleakadhatunk különféle ládákba vagy öreg, gyúródeszkás asztalokba, kis hokedlikbe.

A kifejezetten klasszikus jellegű, régies faragott lábú bútorokat érdemes hasonló stílusban felújítani, jól illik majd egy nyári konyhába vagy a teraszra.
Ráadásul padlásokon turkálva más kincseket is találhatunk, gyakran helytakarékosságból elemekre bontva, például értékes antik ágykereteket, sőt akár valódi rokkát, szövőszéket is! Ha tehát olyan faelemek kupaca kerül elő, amiket nem tudunk hová tenni, érdemes megkérdezni környékbeli időseket vagy egy néprajz szakos hallgató ismerősünket, mert nem minden tűzifa, amiről nem tudjuk, mi lehet. Sajnos valószínűleg sok vagyonokat érő tárgy végezte már így a kukában, rosszabb esetben a kályhában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük