Kezdőlap » Látnivalók » Milyen büszkessége van Brüsszelnek? Az Atomium

Milyen büszkessége van Brüsszelnek? Az Atomium

Az Atomium éppolyan büszkesége a belgáknak, mint a párizsi Eiffel-torony a franciáknak. Brüsszelben a Heysel parkban van kiállítva, látványa nem csak külsőleg lenyűgöző, hanem belül is elkápráztat minket.
Ezt a 102 méter magas acél- és alumíniumkolosszust André Waterkeyn építész alkotta 1958-ban a világ kiállítás alkalmából. Ilyen terveket ma, a Csernobil utáni időben valószínűleg senki sem készítene, hiszen az építményt az atomkor szimbólumának szánták. A szerkezet egy vasmolekulát ábrázol 165 milliárdszoros nagyításban. (Hogy szemléletesebbé tegyük ezt az adatot: ez körülbelül akkora nagyítás, mintha egy 0,1 mm-es porszemesét Föld méretűre növelnénk.)
Bár az építményt csak a kiállítás fél éves időtartamára tervezték, olyan népszerűvé vált, hogy a város vezetése úgy döntött, nem bontatja le. A kilenc gömb átmérője egyenként 18 méter, a gömbök közötti távolság 29 méter. Az összekötőcsövekben
található mozgólépcsők Európa leghosszabbjai, a legnagyobb 35 méter hosszú. A központi csövön keresztül Belgium leggyorsabb, 5 m/s gyorsaságú felvonójával juthatunk fel a felső gömbbe. Az ott található kilátóból jó időben egészen a 25 km-re. a Mechelenben található St.Rombouts-katedrálisig is elláthatunk. Az építmény
teljes körű felújításon esett át (az alumínium burkolatot rozsdamentes acélra cserélték) amelyet majd kétéves munkálatok után 2006-ban fejeztek be, és azóta interaktív kiállítások helyszíne, illetve egyik gömbjét csak a gyerekek számára rendezték be. Gyönyörű látványt nyújtó kilátó- étteremmel is rendelkezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Esterházy-kastély

Fertőd nevezetessége, a barokk-rokokó stílusban emelt kastély, melyet a „magyar Versailles” névvel is illetnek. Több …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük