Kezdőlap » Látnivalók » Milyen Brüsszel túristaszemmel?

Milyen Brüsszel túristaszemmel?

Kevés az olyan európai nagyváros, amely éppoly alkalmas lenne egy-egy rövidebb látogatásra, mint Brüsszel. Viszonylag kis alapterületen csodálatos látnivalók sokasága tekinthető meg.

A Grand’ Place joggal vonzza a turistákat: a világhírű tér és a rajta álló 33 céhes ház mára természetesen elüzletesedett – nem csoda, hiszen a nap 24 órájában találkozhatunk itt turistákkal- ez a sorsa a föld minden híres terének. Ennek ellenére az idelátogatónak mégis az az érzése, hogy itt nem csupán a pénztárcája áll a középpontban. Gyakran lehetünk méltatlankodás fültanúi, a Grand’ Place körüli utcákban található éttermek árai ugyanis túlságosan magasak, ennek ellenére sokan keresik fel ezeket az éttermeket. Itt szívvel-Iélekkel főznek – ez jellemző Brüsszelre, és ez különbözteti meg Európa más turista központjaitól. Emellett a Grand’ Place a műemlékvédelem és -fenntartás mintapéldája is, a belváros sok más részével együtt. Bár sok épületet a már említett módon megbocsáthatatlanul lebontották, azért számos történelmi épület megmaradt, amelyeket nagy odaadással és szakértelemmel restauráltak. Ixelles-ben például, de sok más városrészben is teljes szecessziós utcákat újítottak fel, nem pusztán nyereségvágyból.
Brüsszel sajátos életérzést sugároz, éppen azért, mert nem működik tökéletesen olajozottan. Káosz nélkül azonban nem létezhetnének az olyan városrészek, mint a Marolles negyed, unalmasabb volna a kulturális kínálat, nem főznének ilyen jól, és a változatos éjszakai élet is elképzelhetetlen volna. Ugyanígy az sem lehet véletlen, hogyan belga irodalomban és a művészetben jelentős szerepet játszott a szürrealizmus, gondoljunk csak Magritte és Delvaux festészetére.
Brüsszel rajongói éppen az ellentmondásai miatt szeretik ezt a várost. Jó volna, ha ilyen tudna maradni, hiszen évszázadok óta pontosan ennek köszönheti különleges vonzerejét.
Meglehetősen nagy fáradságba kerülhet, mire a szálláslehetőségek, vendéglátóhelyek, látványosságok és különlegességek sokaságából megalkotjuk saját Brüsszel programunkat. De mindenképpen megéri!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük