Kezdőlap » Betegségek » Milyen bőrbetegség az Akne ?

Milyen bőrbetegség az Akne ?

Akné a neve a faggyúmirigyek gyulladásának. Az akné szónak pontos magyar megfelelője nincs, a pattanás egyaránt jelent szőrtüsző- és faggyúmirigy-gyulladást is. Az egyik leggyakoribb betegségről van szó, amely jellemző módon a serdülőkorban jelentkezik, a fiatal felnőttkorban gyermekeiknél is magától megszűnik.

Az akné kialakulása több okra vezethető vissza. Ezek közül a legfontosabbak: Öröklődés, ahol mindkét szülő aknében szenvedett, több mint 50 százalék a valószínűsége annak, hogy gyermekeiknél is súlyosabb formában jelentkeznek a tünetek. A másik ok a hormonok. A tünetek serdülőkori jelentkezése is utal a szerepükre.

Első sorban a tesztoszteron és származékai, de más, a petefészekből és a mellékvesekéregből származó hormonok is serkentik a faggyúmirigyek működését. A női hormonok közül az ösztrogének viszont gátolja a faggyútermelést, és ezt a tulajdonságukat a kezelésnél ki is használják. Bőrtünetek: A szőrtüszőben felszaporodó zsíros massza fokozódó nyomásának a hatására a szőrtüsző szájadéka kitágul, a szarudugó barnásfekete pont formájában tűnik elő.

Az aknét mint betegséget sokan alábecsülik, a serdülőkor elkerülhetetlen velejárójának tartják. A kezelés elsősorban bőrgyógyászati feladat, de természetesen gyermekorvosok, családorvosok, iskolaorvosok, valamint kozmetikusok is szerepet vállalnak a tünetek enyhítésében. Emellett számtalan akné ellenes kozmetikum van forgalomban, amelyek lehetőséget biztosítanak az önkezelésre. Néhány évi fennállás után a tünetek fokozatosan ritkulnak, majd végül megszűnnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tehetnek a nők a meddőség ellen?

Szinte minden nőnek eljön az életében az a pillanat, amikor úgy érzi, megérett rá, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük