Kezdőlap » Szoftver » Milyen böngészőt válasszak?

Milyen böngészőt válasszak?

Bele sem gondolna az ember, hogy melyik az a szoftver amit naponta legtöbbször használ. Természetesen ez a böngésző.

Kezdjük a legelején: Internet Explorer. Sokáig elmaradt a társaitól, hiszen mikor már a Firefox vagy az Opera támogatta a többlapos böngészést még mindig csak a 6-s verzió volt a legfrissebb. Majd a Windows Vistától kezdve, újraindult a fejlesztése, és igenis jó irányba! Ma már mondhatni, hogy elég jó böngésző lett belőle. Igaz, hogy testre szabhatóságágban elmarad a vetélytársaitól, de ugyanakkor nagy előnyöket is rejt. Mint például a videokártya processzorának használata, ezáltal meggyorsítva az animációk és interaktív tartalmak megjelenését. De még megvannak a régi hibái is. Nem kompatibilis minden új szabvánnyal, és összetettebb weblapoknál instabilitást mutat.

A Firefox (vagy ahogyan sokan tévesen hívják Mozilla) a legjobbak közé tartozik. Régen uralta a böngészők világát, de mára visszaszorult. Mi ennek az oka? A nagy memória igénye. Amint elindul képes lefagyni 10-20 másodpercekre. Más rossz szót nem lehet rá mondani. Szinte mindent támogat, és teljesen testre szabható, kiegészítők, témák tárháza tárul elénk.

A Chrome talán ma a legelterjedtebb webböngésző. A Google igazán ráérzett arra, hogy mi kell a felhasználónak. Rengeteg alkalmazás és téma közül választhatunk itt is. Hátrányként lehet említeni ugyanúgy a nagy memóriaigényt. Bár ez csak akkor jelentkezik ha szükséges (10-15 weboldal böngészése egyszerre, Youtube videók, flash játékok stb.).

Az Opera igazán érdekes szoftver. Vakmerő mintsem szokatlan. A lehető legtöbb szolgáltatást ő nyújtja, kezdve a torrent letöltéstől egészen a témákig, egyszóval mindent. Kis memória igénye van, Gyorsan és szépen fut. Hátránya, hogy vannak olyan tartalmak (Flash, Javascript) amivel olyan furcsaságokat csinál, hogy az normális felhasználónak érthetetlen.

Mellékesen utószó a Safariról. Hírhedten a Machintosh (később Mac OS X) gépek böngészője, régebben elérhető volt Windowsra is, de ma már nem fejlesztik tovább, hiszen nem tudott olyan teljesítményt nyújtani Windows alatt, mint amilyet a fentebb említettek, és amilyet Machintosh alatt teljesített. Emellett nagyon felhasználóbarát, könnyen tanulható, gyors, a legtöbb kihívással megbirkózik.

A cikkben nem ejtenék szót, azokról az alternatívákról amik ezekre a böngészőkre épülnek (pl.: Maxthon és társai), mivel ezek a fentebb említettek bővítései.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük