Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegséget jelez a pulzusszám ?

Milyen betegséget jelez a pulzusszám ?

A legkézenfekvőbb és legkönnyebben mérhető adat a pulzusszám , azaz szívverések percenkénti száma. Ez jelzést ad az anyagcsere egészéről: ha magas a pulzusszám, az anyagcsere túl gyors, ez yang-hőt jelez, ha alacsony, az anyagcsere lassú , ez yin-hidegségre utal. Először tapintsuk ki a pulzust , majd az óra másodpercmutatóját figyelve 15 másodpercig számoljunk, s az eredményt szorozzuk be néggyel .
A normál nyugalmi pulzus percenként 72, így a 60 alatti alacsonynak, a 80 feletti magasnak számít. A percenként 60-nál alacsonyabb pulzus alacsony vérnyomát jelez, melyhez gyengeség, vérszegénység , gyenge pajzsmirigy-működés legyengült immunrendszer és rossz vérkeringés. társulhat. A 80-nál magasabb pulzusszám túlzott anyagcsere-működést jelez, gyulladásos betegségekre, lázra , idegessége savtúltengésre és stresszre hajlamosít, de tüdő-és szívbetegségek is előfordulnak. A kivételek a természeti törvények velejárói. Az atléta alkatúaknak gyakran van normálisan lassú, úgynevezett atléta-pulzusuk.

Figyelembe kell azonban venni azt is , ha a vizsgált személy nemrégiben valamilyen izgalomra heves erőkifejtéssel reagál: ezt természetesen növeli a pulzust. Allergiára is lehet következtetni a pulzusszám normál értékénél alacsonyabb vagy magasabb számnál. Ha például azt gondoljuk , hogy valamely élelmiszer allergiás reakciókat okoz nálunk , úgy érdemes egy nyugalmi pulzust illetve később egy élelmiszer elfogyasztása utáni pulzusszámot mérni . Ha az hirtelen megemelkedik , jogosan gondoltunk élelmiszer allergiára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

1 hozzászólás

  1. Muszáj megjegyeznem (hosszú évek tapasztalata), hogy ha magas a vérnyomásom, akkor a pulzusom alacsonnyá válik, közelebb van az ötvenhez, mint az ötvenöthöz. Ugyanez igaz (már mint a fordítottság) az alacsony vérnyomásra. Ha alacsony a vérnyomásom, akkor 80 fölötti a pulzusszámom, hiszen a szívem küzd az alacsony vérnyomás ellen, gyorsabban ver. Úgyhogy én tényleg tudom, mikor magas és mikor alacsony a vérnyomásom, elég, ha a pulzusomat mérem. Valószínű az egyetemen csak az elméletet tanítják, a gyakorlat pedig pont az ellenkezője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük