Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegségekkel függhet össze a fáradtsággal?

Milyen betegségekkel függhet össze a fáradtsággal?

Ha gyakran zuhanunk össze holt fáradtan, és előfordulhat, hogy reggel sem kelünk kipihenten. Ha úgy érezzük, hogy állandóan fáradtak vagyunk, mindenképpen járjunk utána, hogy mi okozhatja.
Anyagcserénket azok a hormonok irányítják, amelyeket a pajzsmirigy termel. Amikor ez a mirigy begyullad, vagy megbetegszik, kevesebb hormont termel, így az anyagcsere folyamat is lelassul. Ilyenkor a szervezetünk sokkal kevesebb energiához jut, ekkor fordul elő, hogy sokkal fáradékonyabbak vagyunk. A pajzsmirigy megbetegedés sajnos nem ritka, hiszen a nők 10%-át érintik, jellemző tünete a gyors hízás, fázás, hajhullás.
Megint csak fáradékonyságot okozhat a cukorbetegség, ebből is a kettes-típusú, mivel energia hány lép fel annak okán, hogy a szervezetünk nem tudja megfelelően feldolgozni a glükózt (cukrot). A cukorbetegség jellemző tünetei a súlyvesztés, homályos látás, éhség, és szomjúság érzet, gyakori vizelés és persze a fáradtság.
Ugyanakkor az is fáradtságot okozhat, ha valaki vérnyomás problémákkal küzd, hiszen ha valakinek alacsony a vérnyomása az köztudottan igencsak fáradt lehet. Valamint aki magas vérnyomással küzd azoknak is lehet egy kellemetlen tünet a fáradékonyság, hiszen a sok gyógyszer, amit ilyenkor szedni kell, azok általában fáradékonyságot okoznak, ez az egyik mellékhatása a némelyik gyógyszernek.
Valamint ha szervezetünkben alacsony a vörösvérsejtszámunk, és kevés a vas akkor szervezetünk oxigén ellátása csökken, mivel a ilyenkor a vérünk nem tud elegendő oxigént szállítani, ezt nevezzük vérszegénységnek. Ennek a mellékhatása a kevés oxigén ellátásból kifolyólag nem kap elég oxigént az agyunk, így fáradtnak érezhetjük magunkat.
Ilyen esetekben mindenféle képen fel kell keresni orvosunkat. Persze még sok más betegség is állhat a folytonos fáradtság hátterében, viszont ha időben kezeljük, akkor nem lehet probléma. Valamint egy bizonyos kor fölött nem árt évente egy teljes körű vérkép vizsgálatot készíttetni, így is megelőzhetjük a bajt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi gyümölcsöt fogyaszthat a cukorbeteg?

A szénhidrátok két nagy csoportja: az egyszerű cukrok és az ezekből felépített összetett szénhidrátfélék, a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük