Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegségeket okozhat az ásványi anyagok hiánya?

Milyen betegségeket okozhat az ásványi anyagok hiánya?

Az élet fenntartásához szükség van szénre, hidrogénre, oxigénre, nitrogénre és kénre, de ezek mindig bőségesen jelen vannak az elfogyasztott szénhidrátban, zsírban és fehérjében. Az ásványi anyagok eltérően az előbbi öttől, amelyeket molekulák részeiként kell fogyasztanunk, a többit ionizált formájukban is fogyaszthatjuk. Az elfogyasztott ásványokat a szervezet nem energiatermelésre fordítja, hanem az elhasznált, kiürült ásványi anyagok pótlására- kivéve a fejlődő szervezetet.
Kalcium: fő feladatai a csontokkal és a fogakkal, a véralvadással, az izomműködéssel és az idegingerület-továbbítással kapcsolatosak; a vérben mindig kell egy bizonyos mennyiségű kalciumnak lennie. Táplálékunkban bőven van kalcium, a tejben, húsban, tojásban, a legtöbb gabonafélében, zöldségekben, utóbbiban felszívódásra kevésbé alkalmas formában. Hiánya csontritkuláshoz,más néven oszteoporózis kialakulásához vezet.
Foszfor: ezt az elemet a szervezet felhasználhatja szerves formában, például a fehérje alkotórészeként, vagy szervetlen formában, valamilyen foszforsó formájában. A szervezetnek a csontokkal, a fogakkal, a sejten belüli zsírral, az enzimekkel és sok közbenső anyagcseretermékkel kapcsolatban van szüksége foszforra. A legtöbb táplálékban van foszfor, például tojás, sajt, tej.
Vas: Főképp a vérképzésben játszik szerepet, de az enzimekben és a májban is van egy kevés vas. Bőségesen hozzájuthatunk, májból, veséből, tojásból, zöldség- és gabonafélékből. Hiánya vashiányos vérszegénységhez vezethet.
Jód: Jódhiány következtében golyva (struma) keletkezhet a pajzsmirigy csökkent működése következtében, és ez a rendellenesség törpenövést is okozhat. A betegség leginkább a nőket érinti, a jód hiánya akár jelentős súlynövekedést is okozhat.
Nátrium: ehhez az elemhez nem lehet kihagyni a kő szót, hiszen annak alkotórésze- a nátrium-klorid. A legegyszerűbb háztartásban is megtalálható, előfordulása mindig tengerek, óceánok medrében alakul ki, a sóbánya is egykoron tengerfenék volt. A só pótlására mindig ügyeljünk, élettani hatása igen jelentős.Hiányában a szervezet kiszáradás jeleit mutathatja.
Kálium: vegyileg igen hasonló a nátriumhoz, hiánya éppolyan végzetes, de mivel a sejteken belül helyezkedik el, így ritkán alakul ki káliumhiány.
Magnézium: szerepe a kalciuméhoz hasonló, leginkább a csontok építőköve. Hiánya izomgörcsöket okoz, főleg az alsó lábszáron,de okozhat még szívritmus-zavart,szapora szívverést, memóriacsökkenést,remegést, hányingert,hasmenést, az idegek nyugtalanságát.
Ezen kívül még sok elem igen fontos szervezetünknek, némelyek hatását még nem is értik, ilyen például a bróm is.
Klór, bróm, fluor, réz, kobalt, cink,mangán,molibdén, és körülbelül még 70 természetes elem, melyeket a táplálékkal viszünk be szervezetünkbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük