Kezdőlap » Adózás » Milyen betegségek után jár adókedvezmény?

Milyen betegségek után jár adókedvezmény?

Nagyon fontos, hogy bárki, aki betegségéből kifolyólag nem kér adó kedvezményt, a NAV (nemzeti adó és vámhivatal) nem fogja a figyelmükbe ajánlani, érdemes hát utána nézni, hogy mi jár. Adóbevallásuk alkalmával sokan esnek abba hibába, hogy nem tájékozódnak alaposan mielőtt kitöltenék. Kitöltése közben biztosan láttuk, hogy kedvezmény jár súlyos fogyatékosság miatt. A másik lehetséges észrevételünk, hogy nincs részletezve, milyen betegségek számíthatnak súlyos fogyatékosságnak.

Ilyenkor legyintünk egyet és azt mondjuk, hogy nekünk úgysem jár ilyen, hiszen nem esünk bele ebbe a kritériumba. De vajon mely betegségek lehetnek ezek? Pl.: cukorbetegség lisztérzékenység, trombózis, asztma, hallás- és látáskárosodás, és meg sorolhatnánk. Ez megcáfolja a jól ismert szöveget, miszerint csak azoknak jár, akik a súlyosan fogyatékosak.

Ennek az adókedvezménynek az összege, a mindenkori minimál bér 5 %-a, ami ebben az évben 3900 Ft. Kérhetjük egy összegben az adózás után, vagy hónapokra lebontva is. Az igényléshez egy orvosi igazolás kell, amit érdemes megőriznünk felülvizsgálat miatt. Minden adatnak szerepelni kell az igazolásban. A dátumnak amióta a betegség fenn áll és a betegség meg nevezése. Ha tartós betegség, akkor ezt külön jelölni kell, ebben az esetben nem kell minden évben az igazolás, elég egyszer kikérni az orvostól. Érdemes utána járni, mert ha jogosultak vagyunk rá visszamenőleg meg igényelhetjük, maximum 4 évig. Nyilván itt is igazolnunk kell a jogosságát a kérelmünknek. Abban az esetben, ha az összeg magas, amit kapunk, valószínű, hogy ellenőrizni fognak minket, akkor viszont be kell mutatnunk az igazolást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük