Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegségek az anyajegyek?

Milyen betegségek az anyajegyek?

Mindannyiunk testén találhatók anyajegyek, vannak akiknél több jelentkezett, van akinél kevesebb figyelhető meg a bőrön. Méretük és formájuk is különböző lehet, de általában csak néhány milliméteresek. Színük általában sötét, sárgásbarna, de előfordulhat akár fekete is. Lehetnek sima vagy egyenletlen felszínűek és akár egy-egy szőrszál is kinőhet belőlük. A határuk mindig éles, ezért anyajegynek nevezünk minden olyan bőrjelenséget, melynek éles határaik, maradandó jellegük, színük, és nagyságuk van.
Az anyajegyek kialakulásáért elsősorban az UV sugárzás a felelős, de okozhatja akár a szolárium használata is. Minél több UV sugárzás éri a bőrt annál több anyajegy jelenhet meg. Serdülőkorban több jelentkezhet és terhesség alatt is, sőt ilyenkor a meglévők mérete is nőhet és színük sötétebbé válhat.
A bőrgyógyászok azt vizsgálják, hogy nincsen-e kóros elváltozás az anyajegyen, mert az bőrrákhoz vezethet. Ezért ajánlott legalább egy évben egyszer felkeresni a bőrgyógyászt rutin vizsgálat megismétlésért.
A közönséges anyajegyeknek nem szükséges a kezelésük persze kozmetikai szempontok indokolhatják az eltávolítását, vagy ha olyan helyen jelentkezett, amelyen meg tud sérülni. Amennyiben az a gyanú áll fent, hogy kóros elváltozás figyelhető meg mindenképpen ki kell metszeni, nehogy bőrrákot okozhasson.
A megelőzés nagyon fontos ezért figyelemmel kell kísérni saját testünk elváltozásait és rendszeresen látogatni kell a bőrgyógyászt. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a meglévő anyajegyeken valamilyen változást veszünk észre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a cukorbetegség kezelése?

A cukorbetegség nem gyógyítható meg véglegesen, bármennyire is eltűnnek a panaszok, tünetek, bármennyire is normális …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük