Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a vörheny

Milyen betegség a vörheny

A vörheny rendszerint a következő tünetekkel kezdődik: torokfájás, hányás, láz, fejfájás. A kiütés csak egy-két nap után jelentkezik. A test meleg, nedves részein kezdődik, a mellkas oldalán, a lágyékhajlatban és a háton, ha a gyermek állandóan a hátán fekszik, de ha közelebbről megnézzük, látjuk, hogy sok apró, vörös pontból áll. Elterjedhet az egész testen és az arc két oldalán is, de a száj környéke mindvégig halvány marad.

A torok piros, sokszor harag vörös és egy idő után a nyelv is vörös lesz. Természetesen a gyermeket orvosnak kell megmutatni, ha lázas és fáj a torka. Ma, az antibiotikumok korában, a vörheny nem olyan súlyos betegség, mint azelőtt volt. Közönséges gennykeltő baktériumok egy fajtája okozza; ugyanezek okozzák például a tüszős mandulagyulladást, nyaki nyirokmirigy-duzzanatot, középfülgyulladást is.

A vörheny csak a gennykeltők által okozott fertőzés egy formája, amely legtöbbször 2-8 éves korban jön létre. Régen, amikor még nem tudták, hogy tulajdonképpen ugyanazon streptococcus-fertőzésről van szó, a vörhenyt azért is félelmetesnek tartották, mert a skarlátesetek időben és helyileg egymástól távol fejlődtek ki. Ilyenkor kutatták azt a skarlátos személyt, akitől a gyerek a betegséget kaphattak, és például egy olyan játékszert okoltak a fertőzés átvitelével, amelyet egy évvel ezelőtt érintett vörhenyes beteg. Ma már tudjuk, hogy ilyen esetben a fertőzés úgy jöhetett létre, hogy a gyermek egyszerűen streptococcusos fertőzést kapott valakitől, akinek közönséges torokfájása volt, vagy pedig torkában hordozta a kórokozót anélkül, hogy az betegséget okozott volna.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük