Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a progeria?

Milyen betegség a progeria?

Több nagyon ritka betegség létezik, amikről csak néha-néha lehet hallani. Ezek egyike a progeria, vagyis a korai öregedés. Ennek egyik fő tünete, hogy míg a tudat megfelelő tempóban fejlődik, addig a test nagyon hamar megöregszik. Annyira ritka betegség, hogy eddig csak körülbelül 70 ilyen beteget diagnosztizáltak a világon. Magyarországon szerencsére nincs ilyen beteg, viszont más országból hoztak már ide progeriás gyermeket kezelésre magyar orvoshoz.
Ezeknél a betegeknél azok az öregedési folyamatok gyorsulnak fel, ami normális esetben az embereknél 80 év alatt zajlanak csak le. Ez náluk sokkal hamarabb következik be, és számukra úgy tűnhet, mintha az idő sokkal gyorsabban telne.
Nekik nagyon sok izületi elváltozásuk van, és rendszerint nagyon alacsony növésűek. Annyira alacsonyak, hogy az egy méteres magasságot is alig érik el. Általános kinézetüket ráncos arc, kihullott haj, száraz bőr, eldeformálódott fogak jellemzik, de megjelennek azok a vonások is, amik egy átlagos embernél normál esetben csak 60-70 évesen tűnnek fel. Vénái és az aortáik is olyan, ami csak idős emberekre jellemző. Már 8 évesen is öregkori betegségek kialakulására van hajlamuk, így sztrókot is átélhetnek pár éves korban is.
Egyenlőre az orvostudomány számára is rejtély, hogy hogyan és miért alakul ki. Öröklődik-e, vagy valami újfajta mutáció okozza? Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai elváltozás hátterében egyetlen hibás gén áll, ami olyan fehérjét termel, ami lerombolja a sejtek sejtmagját. Így ez a folyamat visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan. Ezek a betegek kénytelen egy 80 éves testben élni pár éves korukban is. És általában 13 évnél nem nagyon élnek tovább.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük