Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a pikkelysömör?

Milyen betegség a pikkelysömör?

A pikkelysömör egy gyógyíthatatlan bőrbetegség. Sajnos Magyarországon legalább 2-300 ezer embert érint, ha nem többet, hiszen sokan vannak, akik miután diagnosztizálták magukon, hogy márpedig pikkelysömörük van, nem mennek el orvoshoz, hanem kezelik maguk, így jóval több beteg lehet, mint amiről az orvosok tudnak.
A betegség részben genetikai eredetű, szóval öröklődik, öröklődhet. Másrészt a környezeti tényezőknek van nagy szerepe abban, hogy kialakul. És ha egyszer kialakult, olyan, mint a cukorbetegség esetében: csak kezelni lehet, de véglegesen meggyógyítani nem, muszáj vele együtt élni. Persze a kitartó kezelés eredményt hozhat, és a beteg akár évekre tünetmentessé válhat, de aztán újra megjelenhetnek a bőrén a sömörös elváltozások.
Az elváltozások változó formájúak lehetnek, és a kiterjedése is eltérő: valakinek az egész testét beborítja, másnak bizonyos testrészre korlátozódik.
Krémekkel, fényterápiával és orvosi felügyelet mellett gyógyszeres kezeléssel lehet a tüneteket javítani, csökkenteni.
A kialakult sömör esetleges tovább terjedését az illető életmódja is befolyásolja. Az egészségtelen ételek a sok cukros és szénhidrátban gazdag étel ronthat a helyzeten. Csak úgy, ahogy a stressz is fokozhatja a kiterjedését, vagy súlyosbíthatja azt. Kifejezett diéta nincs, amit az orvosok javasolnak, de a helyes étkezésre figyelni kell, főleg azoknak, akik túlsúlytól szenvednek (a betegség a túlsúlyosak körében amúgy is gyakoribb, de sokszor jár együtt más betegséggel is).
A betegség gyógyulását az is akadályozhatja, hogy a betegnek rossz közérzete lesz a betegségtől. Főleg fiatal nők esetében, ha a sömör látható helyen jelenik meg, nagy lelki gondot okoz, és sokszor depresszióba esnek, ami lehetetlenné teszi a gyógyulást. Ezzel a betegséggel kapcsolatban talán nem a fizikai, hanem a lelki sérülések elfogadása a nehezebb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük