Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a mumpsz

Milyen betegség a mumpsz

A mumpsz lényegében a nyálmirigyek megbetegedése, legtöbbször a fültőmirigyeké, amelyek a fülcimpa alatti mélyedésben helyezkednek el. A betegség kezdetekor a mirigy egyre jobban kitölti ezt az üreget, aztán feldagad az egész arc.
A duzzadt fültőmirigy elemeli a fülcimpát. Ha végighúzzák kezünket az állkapocscsont hátsó részén, érezni lehet, hogy a kemény duzzanat előrefelé tör, befedi az állkapocs egy részét is. Ha a gyermeknek oldalt megdagad a nyaka és az arca, mindig felmerül a kérdés, hogy vajon mumpsz-e az (járványos fültőmirigy-gyulladás), vagy pedig egyike a fültőmirigy egyéb, ritkább megbetegedéseinek (amelyek ismétlődhetnek), vagy esetleg egyszerű nyirokmirigy-duzzanat, ez a a nyak oldalán levő egyik nyirokmirigy gyulladása.

A közönséges nyirokmirigyek néha megdagadnak torokgyulladás után, a duzzadás lehúzódik a nyakra, de sohasem nyomul a fülcimpa alá, nem emeli el a fület és nem kúszik rá az állkapcsára. Amikor a mumpsz kezdődik, a fül alatti duzzanat az első, amit észreveszünk. Nagyobb gyermekek fülfájásról vagy torokfájásról panaszkodnak már egy nappal a duzzadást megelőzően, különösen nyeléskor vagy rágáskor. Általános közérzetük rossz.

Gyakran van hőemelkedése, de a láz magasabbra is felmehet a második vagy harmadik napon. A duzzanat rendszerint egyik oldalon kezdődik, és egy-két nap múlva terjed át a másikra. Ez az átterjedés néha csak egy hét múlva következik be, és természetesen az is előfordulhat, hogy csak az egyik oldalra korlátozódik a betegség. A fültőmirigyeken kívül vannak egyéb nyálmirigyek is, és a mumpsz néha ezekre is kiterjedhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük