Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a mandulagyulladás?

Milyen betegség a mandulagyulladás?

A mandulák a szervezet védekezési mechanizmusaként elsőnek veszik fel a harcot a kórokozók ellen, nyirokszöveti gyűrűként funkcionálnak. Beszélhetünk orr- , garat- és nyelvgyöki mandulagyulladásról.
Okozhatja vírus és baktériumfertőzés.
Gyermekkorban elég gyakori megbetegedés. Cseppfertőzéssel terjed, így közösségben hamar elkapható.
A torokmandula ( garatmandula) gyulladás mindig nyelési nehézséggel kezdődik, fájdalmassá válik még a folyadék lenyelése is. Társul hozzá a magas láz és a nyirokcsomók duzzanata. Tüszős mandulagyulladást és gennyes mandulagyulladást is megkülönböztethetünk.
A tüszős mandulagyulladást mindig baktérium okozza és antibiotikumos kezelés szükséges. Okozója általában a Streptococcus baktérium.
A gennyes mandulagyulladást ellenben vírus okozza és csak ha tartósan fennállnak a tünetek, akkor válik szükségessé antibiotikum felírása és beszedése. Addig a tünetek enyhítése a cél, lázcsillapítás és a fájdalom enyhíthető szopogatós torokfertőtlenítővel.
Az orrmandula gyulladásakor nehézzé válik a légzés. Az orrmandula megnagyobbodása miatt átmeneti halláscsökkenés is előfordul, illetve középfülgyulladás is kialakulhat.
Kezelése orrcseppel és váladékoldókkal történik.
Ha többször panaszt okoz és gyakorta betegeskedik gyermekünk ezzel a panasszal, felmerülhet annak lehetősége, hogy a mandulák eltávolításra kerüljenek.
Ehhez alapos kivizsgálás szükséges, sajnos többször előfordul, hogy mire a kivizsgálás végére érünk a gyermek újra megbetegszik és ekkor nem műthető.
Mindig mérlegelni kell, szükséges e a műtét, ezt orvosunkkal beszéljük meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük