Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a leukémia ?

Milyen betegség a leukémia ?

Hazánkban évente csak mint egy száz eset fordul elő, de a híressége, hírhedtsége ennél nagyobb jelentőségűvé teszi. Régebben gyógyíthatatlan betegség volt, ma már azonban a betegség jó része tünetmentessé tehető, sőt sok esetben- ha öt évnél tovább tart a tünetmentesség – a beteg gyógyultnak tekinthető (ez a kedvező megállapítás az úgynevezett limfoid leukémiára vonatkozik.).

Tünetei: a leukémia leginkább 3-5 éves kor körül kezdődik. A túlburjánzó daganatos sejtek nem tudják ellátni a fehérvérsejtek normális működését és gátolják az egyéb vérsejtek képződését. Az általános állapot romlása, vérszegénység, elhúzódó lázas állapot, sápadtság, bőrvérzések, test szerte kialakuló nyirokcsomó-duzzanatok hívhatják fel a figyelmet a bajra. A diagnózist a vérkép- és csontvelő vizsgálat dönti el. Jellemző a súlyos vérszegénység és a kóros fehérvérsejt “felfalja” a vörösvérsejteket, ezért fejlődik ki a nagy fokú vérszegénység.

Ez tévedés. A hiba a sejteket termelő csontvelőben van, ami nem képes elegendő vörösvértestet termelni; az itt és másutt termelődő fehérvérsejtek pedig éretlenek, betegek. Helytelen maga a “fehérvérűség” elnevezés is, hiszen a fehérvérsejttel száma nem minden esetben olyan nagy, előfordul, hogy csak kevéssé szaporodnak meg, csak a fajtájuk “nem normális”. A leukémia kezelésében többféle terápiás módszert ismerünk: a kemo- és kétféle sugárterápia (a szervezet leukémiás sejtektől beszűrt részének, szervének besugárzása, ill. a csontvelő-transzplantációt megelőző egész test besugárzás), a csontvelő-átültetés és a biológiai terápia. Kezelése. Hosszas, türelmes, bizonyos veszélyekkel is járó kezelést igényel, de megéri. A beteget a hosszú éveken át tartó megfigyelés és időnkénti újabb gyógykezelés megmenti az életnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük