Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a laringitisz és hogyan kezelhető?

Milyen betegség a laringitisz és hogyan kezelhető?

A felső légút beszűkülésével és ugató köhögéssel járó gégegyulladás (laryngitis subglottica), a „krupp szindrómát” okozó betegségek közé tartozó betegség.
Gyakorta fordul elő csecsemő-, illetve kisgyermek korban, magasabb hányadban fiúknál és leginkább az őszi-téli időszakban. Oka lehet vírusok és baktériumok általi fertőzés, de lehet úgynevezett pszeudokrupp, ami nem fertőződéses eredetre utal. Az utóbbi típus kialakulásánál a genetikai hajlam, környezeti ártalom, vagy az ezekhez esetlegesen társuló vírusfertőzés játszik szerepet.
Jellemző fő tünetei a néhány napos nátha, a láz, a rekedtség, a légzési nehézség, sípolás, „ugató” köhögés. Fertőzés hiányában a beteg láztalan, a fulladás legtöbbször éjszaka jelentkezik. A fulladás bekövetkeztekor ajánlott calciumot bevenni illetve hideg levegőre menni, mert a hideg levegő belégzése csökkenti a gégében lévő nyálkahártya beszűkülését ezáltal felszabadítja a levegő útját és a sípolás valamint az ugató köhögés alábbhagy.
Enyhébb esetben kezelésként elég a megfelelő párásítás, bő folyadékpótlás valamint a láz csillapítása. Súlyosabb esetben párásított oxigént kell adni, a nyálkahártya duzzanatát epinefrin inhalációval csökkenteni valamint gyulladáscsökkentő kortikoszteroid kezelést alkalmazni. Ha bakteriális a fertőzés, abban az esetben antibiotikum terápia képezi a betegség gyógymódját.
A betegség gyanújának felmerülésekor a beteget mihamarabb juttassuk orvoshoz, hogy a fent leírt gyógyszeres kezelést az orvos utasításainak megfelelően meg lehessen kezdeni útját állva ezzel a későbbiek folyamán esetleges jelentkező szövődmények kialakulásának.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Frontérzékenység

A frontérzékenység légköri képződmény , amely hőmérséklet , légnyomás páratartalom ; szél egyidejű változási jellemeznek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük