Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a középfülgyulladás ?

Milyen betegség a középfülgyulladás ?

Éles bele-belenyilalló, lüktető fájdalom, gyakori éles felsírás a csecsemőkorban középfülgyulladás alapos gyanúját kelti. Nagyobbacska csecsemő, aki még nem tud beszélni, esetleg a füléhez nyúlkál, beledugja az ujját, dörgöli, ráncigálja a fülkagylóját.

Ha éppen nem sír, meg lehet próbálni óvatosan megnyomkodni a fül előtti kis kiemelkedést, vagy meghúzogatni a fülkagylót: gyulladás esetén élesen felsír a csecsemő. Ez a tünet azonban megbízhatatlan, mert egy nyűgös csecsemő fülfájdalom nélkül is minden érintésre sírással reagál. Beszélni tudó gyermek nagyon pontosan jelzi, ha fáj a füle. Kisebb gyermek esetleg fejfájásról panaszkodik. A középfülgyulladás igen gyakori megbetegedés. Rendszerint nátha, torokgyulladás előzi meg.

Rendkívül kellemetlen, de csak ritkán veszélyessé váló betegség. Több típusa van, ami fülvizsgálattal megkülönböztethető. Hirtelenül kezdődő, gennyes fülgyulladásban a fülfájdalom szinte tűrhetetlen, hányás, magas láz jelentkezik. Ilyenkor szinte biztos, hogy a dobüregben genny van, aminek minél előbb utat kell nyitni, nehogy súlyos szövődmény legyen a következménye. A kép riasztó, de azért az esetek többségében nem annyira veszélyes, mint amennyire viharos. A megoldás: mielőbbi orvosi vizsgálat és a dobhártya bemetszése (felszúrása). Ettől nem kell félni.

A kicsiny, szabályos, műtéti sebzés sokkal előnyösebb, mintha megvárnánk, amíg a genny roncsolva utat tör magának a finom dobhártyán át. A beavatkozás egy másodpercig tart és igen sok kíntól, veszedelemtől szabadítja meg a beteget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi is az a klón és klónozás az élőlényeknél

Ha tápközegben egyetlen sejt sorozatosan osztódik és leánysejteket képez, akkor azonos sejtek képződnek,például ha ugyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük