Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a középfül gyulladás?

Milyen betegség a középfül gyulladás?

A középfül rendszerint csak akkor betegszik meg annyira, hogy az állapot fájdalommal is jár, ha az alapbetegség már több napja tart. Kétéves kor felett a beteg gyermek már megmondja, mi fáj. Fiatal csecsemőnél a baj arról ismerhető fel, hogy a kicsi a fülét dörzsöli vagy éles hangon fel-felsír órákon át. A láz nem feltétlen velejárója ennek a betegségnek. Ebben a szakaszban a fülbe néző orvos megállapíthatja, hogy a dobhártya felső részén enyhe gyulladás van.

Ez azonban még nem gennyesedés. A legtöbb ilyen fokú fülgyulladás megfelelő kezelés esetén pár nap múlva javul. Sok enyhe középfülgyulladás okoz fájdalmat és érzékenységet a fül mögött is, a csontban, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a csontba is behatolt a fertőzés, és a betegség korai szakaszában az ilyesmi nem komoly tünet.

Ezt csak azért említem meg, hogy a szülők ne aggódjanak mindjárt, hogy középfül gennyesedés vagy a környező csontok gennyesedése fenyeget, amint a gyermeknek a füle fáj. Modern gyógyszerekkel történő haladéktalan kezeléssel kevés középfülgyulladásból lesz gennyesedés, és az ún. csecsnyúlványgyulladás is ritka. Ha a gyermek fülfájásról panaszkodik, lépjünk azonnal érintkezésbe orvossal, különösen, ha a gyermek lázas. A gyógyszerek sokkal hatásosabb a betegségek korai szakaszában. Előfordul, hogy csak több óra elteltével tudjuk elérni az orvost. Mit tehet ilyenkor az édesanya, hogy enyhítse a gyermek fájdalmát? A meleg vizes palack vagy elektromos melegítőpárna segít valamit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük