Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a herpesz?

Milyen betegség a herpesz?

A herpesz, vírus okozta megbetegedés. Mindenki magában hordozza a kiváltó vírust, de csak esetenként betegít meg bennünket. Évekig lappanghat, tünetek nélkül. Legyengült immunrendszerünk, stressz is kiválthatja a tünetek megjelenését.
Megkülönböztetünk ajak herpeszt, amely az orr és az ajak körüli fájdalmas, hólyagocskákkal telt bőrelváltozás, és a szexuális úton terjedő herpeszt, ami a nemi szervek tájékán található.
Harmadik fajtája az övsömört és a bárányhimlőt is kiváltó vírus, ami a törzsünkön és a fejünkön jelenik meg.
A herpesz megjelenése előtt már viszket, húzódik a bőrünk, bizsereg ahol a későbbiekben megjelenik a hólyagocska, ami folyadékkal teli.
A következő fázis, a hólyagok kifakadása és ezt követően a leszáradása, fontos, hogy a seb felülete még nagyon érzékeny, ne piszkáljuk és főleg ne szedjük le.
Elég hosszadalmas, 10-12 napig tart a teljes gyógyulás.
Ha az első fázisban, amikor még csak a bizsergést érezzük, elkezdjük kenni direkt erre a célra kifejlesztett kenőccsel, lerövidülhet a folyamat, de ha nem is rövidebb, mindenképpen kedvezőbb a lefolyása.
Vigyázzunk, mert a herpesz nagyon fertőző, külön pohárból igyunk, kerüljük a testi kontaktust. Fertőtlenítsük, de legalábbis forró vízben mossuk el az evőeszközeinket, poharainkat.
Mindenképpen keressünk fel szakorvost, a nemi tájékon jelentkező herpesszel, nagyon fájdalmas és hosszadalmas, és már a tünetek megjelenése előtt is fertőz.
Aki hajlamos a herpeszre, már tudja, ismeri a tüneteket így az időben elkezdett kezelés könnyebbé teheti a folyamatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük