Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a gyomorrontás ?

Milyen betegség a gyomorrontás ?

Ez a hétköznapi szóhasználatban oly gyakori betegség voltaképpen van is, meg nincs is. A hasmenésre előszeretettel mondják, hogy gyomorrontás, pedig ez “bélrontás”, a belek – rendszerint fertőzéses eredetű – betegsége. A gyomor igazi gyulladása szinte mindig valamilyen egyéb betegség részjelensége szokott lenni és orvosilag ez sem azonos a “gyomorrontással”!

A tünetei: gyomorrontásnak nevezhetjük azt például, amikor egy gyermek hirtelenül, sokat és rosszul rágva eszik, ami túlterheli a gyomrát. Az étkezést teltségérzet, haspuffadás, hasfájás, gyengeségérzet, émelygés, hányás követheti.

Hányás után rendszerint megkönnyebbül a gyermek. A láz nem tartozik a tünetei közé, hanem valamilyen fertőzés következménye, tehát orvostól tanácsot kell kérni. Gyomorrontás esetén a teendők: megelőzésként legjobb, ha nyugodt körülmények között történik az étkezés; lehetőleg olyan ételt kapjon a gyermek, amitől nem idegenkedik. Rágja meg jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy ne egyék túlságosan gyorsan, kapkodva és ne egyék túlzottan sokat. Nagy mennyiségű, erősen ízesített, fűszerezett, zsíros étel, nagy adag fagylalt, tejszínhab, szénsavas üdítőital, könnyen túlterheli a gyomrot és jelentkeznek a “gyomorrontás” tünetei. Ilyen panaszok esetén le kell fektetni a gyengélkedő gyermeket. Hányás esetén megfelelően segítenünk kell. Utána teát itassunk. A has melegítése (termofórral) kedvező hatású szokott lenni. Görcsös gyomortáji fájdalmak esetén 2-6 éves kor között fél, e fölött 1 tabletta No-spa adható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük