Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a gyomorfekély?

Milyen betegség a gyomorfekély?

Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a gyomor nyálkahártyáján legalább 5 mm-s folytonossági megszakadás van. Mélységében különböző réteget érint a nyálkahártyán.

Míg a nyombélfekély a lakosság 10 %-nál lép fel, addig a gyomorfekély általában az 50 éves kortól kezdődik.
A fekélyek kialakulásának nagy százalékában szerepel a Helicobacter pylori baktérium, mely különleges felépítésénél fogva képes megélni a nyálkahártya savas közegében.
Kialakulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként is. Ilyenek például az asztmára, autoimmun betegségre, allergiára szedett szteroid készítmények. A legnagyobb problémát az NSAID típusú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők okozzák: reumatikus panaszokra, fejfájásra való diclofenac, aspirin. Ezeket sajnos gyakran orvosi ellenőrzés mellőzésével szedik.
A dohányosok körében gyakrabban fordul elő, és jóval nehezebben gyógyul, és a szövődmények száma is jóval magasabb.
Tünetei: A gyomorszáj tájékán fellépő rendszerint tompa, égő fájdalom, ami a hátba is kisugárzik. Jellemzője az úgynevezett éhségfájdalom,mely étkezés után megszűnik, majd a gyomor fokozatos ürülésével újra előjön. Feltételezhetően a fájdalom oka, hogy a termelődő gyomorsav izgatja a fekélyben lévő idegvégződéseket.
A fájdalom mellett még másik tüneteket is meg kell említeni, mint a gyomorégés, savanyú felböfögés, puffadás, melyek összefüggésben vannak az étkezésekkel, máskor pedig pontosan ettől függetlenek.
Fokozhatják a tüneteket a zsíros, erősen fűszeres ételek, az édességek, a fehérbor. Javasolt az étrendből való kiiktatásuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Köhögés amit nem kell elviselnünk

A köhögés lényege görcsszerű , lökésszerű kilélegzésben áll, amelyet mély belélegzés előzött meg. Ennek okai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük