Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a felfekvés?

Milyen betegség a felfekvés?

A felfekvés vagy más néven nyomási fekély a bőr és a bőr alatti szövetek helyi sérülése, amit általában a nyomás, nyíróerő és a súrlódások együttese vált ki. A szó jelentése alatt a betegek hosszas fekvését értették. Vannak olyan helyzetek amikor ágyhoz vannak kötve az emberek és ezekben a helyzetekben fordul elő, hogy test különböző helyein sebek, fekélyek jelennek meg. Mivel ha sok ideig egy bizonyos részre nehezedik a testsúly, akkor nem jut el oda megfelelő vérellátás.
Általában fekvő betegeknél fordul elő, illetve időseknél.A kórházban kezeltek kb. 10 %-nál előfordul a felfekvés.

Milyen tünetei vannak?

A felfekvés a sebekhez hasonló kellemetlenségekkel jár. Először is a bőrön pirosság észlelhető, majd enyhén begyullad, majd viszketni és égni fog, illetve egyre erősebben fog fájni.

Hogyan kell kezelni?

A kezelések célja a sérülés elterjedésének megakadályozása. A sérülést okozó nyomást meg kell szüntetni. Mozgatni kell a beteget. Speciális nyomáscsökkentő vagy enyhítő eszközökkel is meglehet szüntetni a felfekvést.

Ha a beteg maga is mozoghat akkor 15 percenként érdemes pozíciót változtatni.

Tehát ha családtagunk rokonunk sok ideig ágyhoz van kötve, akkor segítsük, hogy nehogy felfekvéses legyen, így mozgassuk, nyomkodjuk meg egy kicsit a testét, főleg a hátát, ha azon fekszik sokat, mivel ez a betegség leggyakoribb területe. Érdemes megkérni a nővéreket a beteg mozgatására, ha kórházban vannak, mivel ott nem tudunk mindig a beteggel lenni. De azért mindig mozgassuk őket, ha látogatóban vagyunk náluk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük