Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a fejtetű?

Milyen betegség a fejtetű?

A tetű az egy rovar azon belül is élősködő rovar, mely zárt közösségben viszonylag gyorsan elterjed. Az embereken három fajtája jelenhet meg, ezek a fej, ruha és a lapostetű. Külön fajt csak a lapostetű alkot. A legritkább a ruhatetű. A ruhatetű terjeszti a lázat és a kiütéses tífuszt. Ebben a cikkben most főként a fejtetűről lesz szó.

A fejtetvek vérszívás útján táplálkoznak az emberből, mely az ember bőrén viszketést okoz, valamint allergiás bőrreakciót.

Ha tetű leteszi a fejünkön a petéket, akkor azok 1 hét alatt kikelnek, de előtte fehér szemcsék lesznek a fejünkön. A tetvek másznak a fejbőrön. A tetvek kerülik a fényt, éppen ezért nem nagyon láthatóak a fejen.

A tetvek könnyen átterjednek egyik emberről a másikra, például ha szorosan érintkezik a fejük, fésűkkel, kefékkel, törölközőkkel, sapkákkal, kalapokkal, széktámlákkal. A tetvek testi és lelki kellemetlenséget okoznak. A betegség során gyakran vakarják a fejüket a betegek, így az elvakart sebek könnyen elfertőződnek.

A tetvek az egész világon mindenhol előfordulnak. Általában a rossz higiénés viszonyok között élőknél fordul elő a betegség, de ha a közösségbe beviszi, akkor a többiek is egyhamar elkapják.

Melyek a betegség tünetei?

A fejen fehér pontok jelennek meg, melyek kézzel nem távolíthatóak el. Csak ha fésűvel lehúzzák a hajszál végéről csak akkor távolítható el. A betegség erős viszketéssel jár, a fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok figyelhetőek meg.
Nagyon rossz higiénés körülmények között élőknél a nemi szerveken is megjelenhet, mely szexuális úton terjed egyik félről a másikra.

Hogyan lehet kezelni?

A fejtetű esetén a haj kezelése a legfontosabb, de a hajjal kapcsolatos használati tárgyakat is fertőtleníteni kell, mivel ha nincs helyesen lekezelve, akkor a tetvek újra visszatérnek a fejre.
A hajszesz a tetvességet azonnal megszünteti. De kaphatóak tetűirtó hajszesz is, ennek több fajtája is kapható. A hajszesszel a hajat és a fejbőrt jól át kell itatni, majd jól bedörzsölni. Majd meg kell várni, hogy a hajszesz rászáradjon a hajra. Vigyázni kell, hogy a hajszesz ne jusson a szembe.
Az elhalt serkéket csak ecetes vizes fésűvel lehet lehúzni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük