Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség a COPD?

Milyen betegség a COPD?

A dohányzással kapcsolatos megbetegedésekkel kapcsolatban általában mindenkinek a tüdőrák jut eszébe elsőként. Van azonban egy tüdőbetegség, amelyet a tüdőrák előszobájaként is emlegetni szoktak.
A COPD-t magyarul krónikus obstruktív légúti betegségnek nevezik. A COPD három kórképe a krónikus obstruktív (elzáródásos) bronchitisz illetve bronchiolitisz (hörgő- illetve hörgőcskegyulladás), a tüdőtágulás, és a tüdőaszthma. A COPD alsó légúti szűkületet képez, tehát leginkább a kilélegzést teszi nehezebbé. A nehezített kilégzés miatt levegő marad bent a tüdőben, amely -hosszabb-rövidebb idő alatt- tüdőtágulást okoz, vagy a meglévőt súlyosbítja.
Fontos megjegyezni, hogy a COPD által okozott tüdőkárosodás minden esetben irreverzibilis, azaz vissza nem fordítható. Az egyik legfontosabb hajlamosító tényező a tartós dohányzás. Amellett, hogy ez a szokás a lerakódott kátrány miatt csökkenti a hasznos légzőfelületet, bizonyítottan szerepet játszik a tüdőtágulat kialakulásában is. A tüdőtágulat kezdetben megerőltető munka, terhelés során jelentkezik, majd nyugalmi állapotban gyorsan rendeződik. Később azonban a kellemetlen tünetek (pl. légszomj) nyugalmi állapotban is megmaradnak. Tünet lehet továbbá a nehézlégzés, és az asztmarohamhoz hasonló befulladás is.
Már az első tünetek jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulnunk, hogy a légzőrendszer további károsodását megelőzhessük. Ha tudjuk, hogy a betegségre genetikai hajlamunk van, jobb, ha kerüljük, vagy minél hamarabb abbahagyjuk a rendszeres dohányzást.
A rendszeres testmozgás jó hatással lehet a betegségben szenvedőkre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük