Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az oszteoszarkóma?

Milyen betegség az oszteoszarkóma?

Az oszteoszarkóma elnevezésre nem sokan kapják fel a fejüket szerencsére, azonban akiket érint azok egy halálos betegséggel kerülnek kapcsolatba. Az oszteoszarkóma egy csontdaganat, a csontokat érintő daganatok közül a leggyakoribb. Szörnyű különlegessége, hogy a húsz év alatti korosztálynál jelentkezik. A test bármely csontjában megjelenhet, azonban a leggyakrabban a sípcsont felsőrészén és a combcsont alsó részén jelentkezik a térd környékén. Ez a betegség a csont belsejéből indul ki az esetek többségében, ritkábban a csonthártyából vagy a csont felső részéből

A csont belső részéből kialakuló oszteoszarkómát centrálisnak nevezzük, amelynek a tünetei eleinte hétköznapiak és nem említésre méltóak: fájdalom jelentkezik az érintett területen, amely egyre fokozódik és lassan állandósul. Az ez után következő tünetek ijesztőbbek: duzzanat alakul ki, amely igen gyorsan növekszik és felette a bőr melegebb tapintású. A csontfelszínből kiinduló fajtájánál a duzzanat több év alatt alakul ki és nyomásérzékeny.

Az orvos röntgennel, CT-vel, MR-rel állapíthatja meg a betegséget.
A centrális típus kezelésénél az első a műtéti eltávolítás, amely előtt és után a páciens kemoterápiás kezelést kap. Ezek igen elhúzódó kezelések, mivel a centrális oszteoszarkóma nem érzékeny a sugárkezelésre. A csontfelszínből kiinduló típusnál nem lehet sem kemoterápiát sem sugárkezelést alkalmazni, így itt csak a sebészi eltávolítás jelenthet megoldást.

Mindkét típusa igen veszélyes, azonban a tapasztalatok szerint a centrális oszteoszarkómánál a páciensek 75%-a éri meg a diagnózis utáni 5. évet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük