Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az orrmelléküreg-gyulladás ?

Milyen betegség az orrmelléküreg-gyulladás ?

Az orrmelléküregek az orr körüli csontok barlangjai. Mindegyik üreg kis nyíláson keresztül összeköttetésben áll az orrüreggel. Az arcüregek az arccsontokban vannak, a homloküregek a homlokcsontban, éppen a szemöldök fölött. Vannak még üregek az orr belső járatai fölött és hátrább, az orrjáratok mögött, a koponya belsejében is.

Az arcüregek és a belső orrjárat feletti üregek már kisgyermekekben is eléggé fejlettek ahhoz, hogy gyulladás jöhessen létre bennük. A homloküregek csak fokozatosan fejlődnek ki 6 éves kor után. Ha erős és hosszan tartó gyulladás van az orrban, a fertőzés átterjedhet ezekbe az üregekbe is. A melléküreg-gyulladások rendszerint tovább tartanak, mint az egyszerű nátha, mivel az üregek zártabbak és így nem tudnak olyan jól tisztulni. A melléküregek gyulladása sokszor egészen enyhe, és csak abban mutatkozik meg, hogy az orr hátsó részéből genny szivárog a torokba.

Ez gyakran okoz kellemetlen köhögést, rendszerint este, amikor a gyermek lefekszik, vagy reggel, felkelés után. Az arcüregek gyulladása lehet egészen súlyos is, magas lázzal és nagy fájdalommal. Ha az orvos arcüreggyulladásra gyanakszik, röntgenezéssel állapítja meg a bajt. Kezelése különböző módon történhet, orrcseppek, melegítés, csapolás, gyógyszeres kezelés – az esettől függően. Akármilyen módszert alkalmaz az orvos, ne felejtsük el, hogy a gyermek ápolása igen fontos. A melléküreg-gyulladás végső fokon a légúti hurut előrehaladottabb és makacsabb formája. A gyermek legyen egyenletesen melegen öltözve, és az ablakokat tartsuk éjjelre csukva.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük