Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az orrmandula gyulladás ?

Milyen betegség az orrmandula gyulladás ?

A garat- (más néven orr-)mandula kicsiny, de fontos szerv. Nem látható, mert a garatív és az ennek közepén lelógó nyelvcsap eltakarja. Ha nincsen éppen gyulladásban, nincsen megnagyobbodva, nem termelődik rajta váladék, nem is tudjuk, hogy ott van, de ha megbetegszik, vagy tartósan megnövekszik, akkor sok kellemetlenséget okozhat. A mandulák (a torokban létható két szájpadmandula és a most említett orrmandula) nagyon fontos alkatrészeink, a fertőzések elleni védelemnek az első állomásai. E nyirokszervek a toroknyílás körül helyezkednek el és feltartoztatni igyekeznek a behatoló kórokozókat, ami persze nem mindig sikerülhet.

Vagy azért, mert a kórokozó nagyon agresszív, a fertőzés igen nagy mértékű, vagy azért mert ezek a nyirokszervek (esetleg csak átmenetileg!) tönkrementek, vagy a gyermek biológiailag, immunológiai ellenálló képessége csökkent. Tünetek: gennyes, nyálkás váladék a garatban, köhécselés, köhögés, légzési akadályozottság, gennyes orrfolyás.

Hosszabb ideig tartó, vagy állandósult megnagyobbodása okozhat ismétlődé középfülgyulladást, hiszen innen indul ki ez a finom csatorna, ami össze köti a garatot a dobüreggel, ezen fölvándorolhatnak a kórokozók. Fontos tudnivaló: a garatmandula állandó megnagyobbodása esetén a gyermek légzése erősen akadályozva van, ezért a száját nyitva tartja, beszéde olyan, mint amikor valaki befogott orral beszél. Az egész arc jellegzetes (úgynevezett adeonoidos) kifejezést ölt, amiből az orvos az orrmandula (adenoid) megnagyobbodására következtet. Teendők: láz- és fájdalom csillapítás. Egyebekben részben úgy, mint a torokgyulladásnál, részben úgy, amint a náthánál járunk el. Megnagyobbodás esetén orrcseppekkel csökkenthetjük a kellemetlenséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük