Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az influenza?

Milyen betegség az influenza?

Az influenza vírusos betegség, melynek tünetei a láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben terjednek és okoznak fertőzéseket, ezek légúti fertőzések útján terjedő betegségek. Télen általában nagyobb az influenza járvány kialakulásának lehetősége. A járvány kialakulásához szerepet játszik a ködös, párás, nyirkos levegő. Ha nincs megfelelően hideg a vírusok könnyebben terjednek.
Az influenza könnyen összetéveszthető más légúti megbetegedéssel. Tünetei azonban egy-két dologban eltérnek, itt azonnal magas láz, levertség, gyengeség jelentkezik. A hidegrázás vagy borzongás a betegség kezdeti tünete lehetnek ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A legelső néhány napban, amikor a legerősebb a vírus gyakori a 39 celsius fokot is meghaladó magasságú láz. A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltarthat a betegség. A fertőzés egyik legsúlyosabb következménye a tüdőgyulladás, mely késői felismerése akár kórházi kezelést is igényelhet.
A kezelésnél a legfontosabb, hogy semmiképpen ne lábon hordjuk ki a betegséget, feküdjünk ágyban és fogyasszunk sok folyadékot. Ha szükséges és az orvos úgy véli antibiotikum szedése javasolt.
Fontos inkább a megelőzés, főleg a járvány megérkezése előtt érdemes védőoltást kérni. A védőoltás védettséget jelent a járvány időszaka alatt. A védőoltást szükséges évente ismételni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük