Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az ételmérgezés?

Milyen betegség az ételmérgezés?

Az ételmérgezést baktériummal fertőzött étel elfogyasztása eredményezi. Elég gyakori betegség, sokszor előfordul.
Az ételmérgezés tünetei a romlott étel elfogyasztása után a következők: émelygés, hányás, hasmenés, sok esetben mindhárom jelentkezik. Megjelenhet néha láz és gyengeség érzése is. Olykor hasi görcsök is előfordulnak, amelyek többször jelentkezhetnek.
Mivel a hasmenéses és hányásos időszak alatt folyadékot vesztünk ezért a hosszú ideig jelentkező tünetek akár kiszáradáshoz is vezethetnek.
Az ételmérgezés kiváltó oka a bélrendszer vírusos megfertőződése. Amely romlott, nem megfelelően tárolt étel vagy nem megfelelően elkészített étel elfogyasztásakor jelentkezik. Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük az elfogyasztani kívánt ételek szavatosságát és ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletű tárolásukra. Elkészítéskor fokozott figyelmet kell fordítani főleg a nyers húsok elkészítésére, nem szabad a zöldségeket ugyanazon a vágódeszkán szeletelni, mint a húst erre legyen egy külön vágódeszka és egy kés. Ilyen mérgezést válthat ki, ha nem megfelelő vegyszerekkel kezelt terméket fogyasztunk, mindig meg kell győződnünk róla milyen vegyszereket használtak a termesztésnél. Az allergiás reakció is ezeket a tüneteket váltja ki.
Nagyon fontos a megelőzés. Nagy hangsúlyt kell fordítani a kézmosásra wc használat után, és étel fogyasztás előtt. Az étel táralásának minősége elengedhetetlen, mindig le kell fedni vagy be kell csomagolni az ételt, hogy megvédjük a legyek és ,ás bogarak ellen, hiszen rengeteg betegséget terjesztenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bölcsőhalál

Ez a betegség az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordulhat elő . Sajnos ennek a kornak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük