Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az asztmás hörghurut ?

Milyen betegség az asztmás hörghurut ?

Tünetei rendszerint hirtelenül kezdődő, megnyúlt, préselő, nehezített kilégzés, légszomj, köhögés: ez az asztmás légzés. Nyugtalanság, aggódó arckifejezések kísérik. Oka lehet a levegő befelé jól, de kifelé ( a hörgőizomzat görcsös összehúzódása miatt) igen nehezen áramlik. Egyes családokban halmozottan fordul elő: asztmás szülők gyermekei gyakrabban szenvednek asztmában. A hörgőizomzat körkörösen veszi körül a hörgi ágakat.

Túlzott mértékű ingerlékenysége, érzékenysége esetén egyszerű hörghurutban is görcsösen összehúzódik, kialakul az asztmás jellegű légzés, de előidézheti ezt kémiailag és fizikailag szennyezett levegő is. Ezt a kórképet sokféle néven emlegetik spasztikus-, obstruktív, asztmás hörghurut stb. Valódi asztma esetén még hurut, gyulladás, fertőzés sem szükséges asztmás légzés rohamszerű jelentkezéshez, mert az asztmás ember túlérzékeny lehet virágporra, más növényi alkatrészekre, fűre, vegyszerekre, házi porra, állati anyagokra és még egy sor anyagra. Amikor ilyenekkel találkozik, asztmás rohamot kap.

Asztmás hörghurutban szenvedő gyermekből nem mindig válik asztmás felnőtt. Teendők a nehéz légzést enyhítheti a hűvös levegő. Be kell adni az orvos által ilyen esetre előírt gyógyszereket (antihisztamin, theopyllin, diaphyllin, belélegzőszerek stb.). Igyekezni kell a gyermeket megnyugtatni, figyelmét lekötni, amennyire csak lehetséges. Megelőzése. Ha a gyereknél évenként 2-3 alkalommal megjelenik az asztmás jellegű légzés, indokolt a speciális kivizsgálás, aminek alapján meg lehet kezdeni a hosszas, rendszeres gyógyszeres megelőzést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük