Kezdőlap » Betegségek » Milyen betegség az asztma?

Milyen betegség az asztma?

Az asztma egy olyan légúti betegség, mely teljesen nem gyógyítható meg, azonban helyes eljárással nagyon jól enyhíthető, és kezelhető. Többféle típusai léteznek, és vannak enyhébb, valamint súlyosabb fokozatai is.
Kialakulását tekintve kétféle asztmáról beszélhetünk, az egyik az úgynevezett allergiás asztma, mely során a betegnél az allergiát okozó allergének, mint például a por, vagy a pollenek, asztmatikus reakciót váltanak ki. A másik típusú asztma a nem allergiás asztma, azonban ennek a kialakulásának az oka egyelőre még nem ismert. Attól függetlenül, hogy melyik típusú asztmáról van szó, a tünetei ugyanazok. A beteg személy legtöbbször arra panaszkodik, hogy nem, vagy nehezen kap levegőt, és fulladni kezd.
Gyakorlatilag ilyenkor a tüdőben lévő hörgőcskék összehúzódása, a légutak szűkebb átmérője, és a hörgőcskékben termelődő sűrű nyák egyaránt akadályozzák a levegő szabad áramlását. Mivel a légutak összeszűkülnek, a beteg tüdejéből a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő nem tud szabadon kiáramlani a tüdőből.
Vannak olyan tényezők, melyek az asztmás betegeknél előidézhetik a nehézlégzést, ezért ezeket célszerű elkerülni. Az enyhébb betegségek, mint az influenza, vagy megfázás is az asztmát provokáló tényezővé válhat, azonban ugyanígy előidézheti a hideg levegő, a dohányzás, különböző kemikáliák, vagy éppen az allergének is. Sok esetben valamilyen gyógyszer idéz elő asztmás rohamokat, de például gyermekeknél elő szokott fordulni, hogy fizikai aktivitás hatására kapnak asztmás rohamot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük